Patiënt geneest sneller met vers voedsel uit regio

Patiënt geneest sneller met vers voedsel uit regio

28 december 2012 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Het gebruik van verse streekproducten in zorginstellingen drukt het gebruik van dure bijvoeding en dito medicijnen en gaat bovendien voedselverspilling fors tegen. Patiënten eten hun maaltijden nu met smaak helemaal op. Dat verhoogt de weerstand en vermindert infecties en doorligproblemen.

De besparingen kunnen jaarlijksoplopen tot tienduizenden euro's, zo blijkt uit ervaringen van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Dit gespecialiseerde ziekenhuis voor reuma-, orthopedie- en revalidatiepatiënten, heeft zeven jaar geleden een topkok in dienst genomen die is begonnen met het vers koken van producten die dagelijks worden aangeleverd door boeren uit de regio Arnhem/Nijmegen. Volgens deze kok, Jelle Ferwerda, is de voedselverspilling inmiddels teruggedrongen tot onder de 1 procent. De aandacht voor de mensen en het verse eten dat zij krijgen brengt een grote verschuiving teweeg, zegt Ferwerda. “Vroeger was alles kostengedreven. Maar wat kost het je als je een kipfilet weggooit? Dat is uiteindelijk toch een dure kipfilet, zelfs al is het een plofkip.”

Hij heeft niet gemeten hoe het was voordat hij in dienst trad. Volgens Koen Nouws Keij van stichting Diverzio, die zorginstellingen stimuleert tot het gebruiken van streekproducten, is landelijk gezien de verspilling bij zorginstellingen 30 tot 40 procent. “Betere kwaliteit eten bespaart zorginstellingen veel kosten. Dat zit niet alleen in minder voedselverspilling. Mensen die beter eten krijgen, zijn gezonder. Dat bespaart dure bijvoeding en medicijnen. Ik ken instellingen waar die besparing oploopt tot jaarlijks 50.000 tot 100.000 euro.”

Volgens Keij blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht dat in ziekenhuizen één op de vier patiënten ondervoed is. In verpleeg- en verzorgingstehuizen is dat één op de vijf. Dat leidt aantoonbaar tot complicaties en langzamer herstel bij ziekten, aldus Keij. “Verse en gezonde voeding kan dat tegengaan door plaatselijke boeren te koppelen aan die zorginstellingen.” Hij ziet directies van instellingen langzaamaan wel bewegen in die richting. “Dat kostenaspect is belangrijk voor ze.”
Bron: www.trouw.nl


Dit bericht delen: