Nederlanders eten minder groenten en fruit en meer chips

Nederlanders eten minder groenten en fruit en meer chips

20 maart 2014 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

We eten minder fruit en groenten dan ruim 25 jaar geleden en meer chips, chocolade en snoep. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het RIVM.

De onderzoekers vergeleken het eetgedrag en het voedselaanbod in Nederland op basis van de Voedselconsumptiepeilingen in 1987-1988 met de periode 2007-2010. Het aanbod van voedingsmiddelen is sinds 1987 uitgebreid vooral met meer lightproducten en verrijkte producten. Ook de voedselconsumptie is in die 25 jaar veranderd. Ongunstige veranderingen zijn dat de consumptie van groenten en fruit is gedaald en meer chips en in sommige leeftijdsgroepen ook meer snoep en chocolade worden gegeten. Ook worden meer verrijkte voedingsmiddelen geconsumeerd en meer niet-alcoholische dranken, zoals water, fruit-, (light)fris-, sport- en energiedranken.  De consumptie is verschoven van een onbewerkt stuk vlees naar 'vlug klaar' vlees en kip. Een gunstige verandering is de vervanging van volvette melk en margarine door halfvolle melk, halvarine en olie.
 
Het assortiment aan voedingsmiddelen en de voedselconsumptie in Nederland is aan veranderingen onderhevig. Om beleid te kunnen ontwikkelen op het gebied van voeding en gezondheid en van voedselveiligheid is het noodzakelijk inzicht te hebben in deze veranderingen. Het op een eenduidige manier monitoren van veranderingen in het aanbod en consumptie van voedingsmiddelen blijft daarom ook in de toekomst van groot belang, stelt het RIVM.

Bron:
Veranderingen in het aanbod van voedingsmiddelen en de voedselconsumptie
Resultaten gebaseerd op bijna 25 jaar  voedselconsumptieonderzoek
RIVM briefrapport 090429001/2013
M. Geurts et al.

Het rapport is te downloaden van de website van het RIVM


Dit bericht delen: