Vleesvrije dagen of kleinere porties vlees geven gezondheidswinst

Vleesvrije dagen of kleinere porties vlees geven gezondheidswinst

25 maart 2014 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

De overdadige consumptie van vlees in Westerse landen is nadelig voor de gezondheid, dierenwelzijn, natuur en milieu en voor onze toekomstige voedselvoorziening. Vleesvrije dagen of het eten van kleinere porties biologisch vlees leveren winst op voor de gezondheid en duurzaamheid.

Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam. Onderzoekers Joop de Boer en Harry Aiking keken zowel naar de omvang van de gezondheids- en milieuproblemen door consumptie van eiwit – het hoofdbestanddeel van vlees – als naar consumentengedrag en -voorkeuren. De Nederlandse eiwitconsumptie moet met een derde worden verminderd en het intensief geproduceerde vlees vervangen door plantaardige eiwitten en extensief geproduceerd vlees, zoals van grazende koeien. Dat stellen zij in hun artikel “Meatless days” or “less but better?” dat online gepubliceerd is in het tijdschrift Appetite. Om het gewenste effect te bereiken moeten consumenten dit dan wel op de goede manier aanpakken. Nederland loopt op dit gebied achter.

Het is niet nodig dat iedereen vegetariër wordt. Het invoeren van een of twee vleesvrije dagen of het overschakelen naar kleinere porties duurzamer vlees levert al veel verbetering op, zo stellen de VU-onderzoekers. Mede door de toenemende populariteit van de vleesloze maandag, stijgt het aantal consumenten dat het vlees op hun bord vervangt. Zij kiezen dan wel vaak alternatieven als vis, ei of kaas, die wel ‘vleesvrij’ zijn, maar die qua milieueffecten niet veel voor vlees onderdoen. Daarom is de symbolische betekenis van de vleesvrije dag vooralsnog groter dan het reële effect.

Een alternatieve strategie is het propageren van ‘minder maar beter’. “Deze strategie is nog relatief nieuw, maar het sluit aan bij consumenten die in staat zijn gebalanceerde voedselkeuzes te maken en die een voorkeur hebben voor vlees dat niet op industriële wijze is geproduceerd, zoals biologisch vlees. Dit vlees past ook qua prijs beter bij de kleinere porties dan de bekende kiloknaller. Als men kleinere porties vlees kiest als onderdeel van een gevarieerde maaltijd, kan dit ook een gezonde keuze van groenten en fruit bevorderen”, aldus De Boer.

De onderzoekers tekenen aan dat de noodzakelijke verschuiving een stapsgewijze aanpak vergt. Beide strategieën zijn daar geschikt voor, maar ze bereiken verschillende typen consumenten en hun effect kan aanzienlijk worden vergroot als ze worden opgepikt door overheden, bedrijven en organisaties die consumenten gerichte ondersteuning bieden, bijvoorbeeld door nieuwe, goedkopere vleesvervangers op de markt te brengen of meer nadruk te leggen op de kwaliteit dan de kwantiteit van vlees.

Bron: www.vu.nl


Dit bericht delen: