Wereldgezondheidsorganisatie adviseert de suikerinname met de helft te verlagen.

Wereldgezondheidsorganisatie adviseert de suikerinname met de helft te verlagen.

11 maart 2014 Uit Door Majorie Former

In de huidige WHO richtlijn staat dat suikers 10 energie% van de totale dagvoeding mogen uitmaken. De nieuwe richtlijn gaat uit van 5 energie%, dus de helft. Dit komt overeen met ongeveer 25 gram (ongeveer 6 theelepels) suiker per dag voor een volwassene.
Het is een conceptadvies waar belanghebbenden tot 31 maart op kunnen reageren.

De voorgestelde beperkingen op de inname van suikers in de conceptrichtlijn geldt voor alle monosachariden (zoals glucose, fructose) en disachariden (zoals sacharose of tafelsuiker) die aan voedsel worden toegevoegd door de fabrikant, de kok of de consument, evenals suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en fruitconcentraten. Vers fruit valt hier niet onder.
 
De WHO maakt zich ernstige zorgen over de wereldwijde suikerconsumptie. Vooral in het Westen ligt het suikerverbruik hoger dan het adviesverbruik. Om zich aan de norm te conformeren zouden volwassenen hun suikerinname met 2/3 dienen te verminderen. Overmatig suikergebruik kan leiden tot tandbederf en overgewicht.

http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/

Dit bericht delen