Verband tussen overgewicht en eierstokkanker

Verband tussen overgewicht en eierstokkanker

11 maart 2014 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Overgewicht verhoogt het risico op eierstokkanker. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Onderzoek Fonds vandaag publiceert. Eierstokkanker wordt hierdoor voor het eerst toegevoegd aan de groeiende lijst van kankersoorten waarvan bekend is dat ze een verband hebben met overgewicht. Een gezond gewicht behouden is dan ook een belangrijke maatregel voor de preventie van eierstokkanker.

Eierstokkanker staat op nummer 7 in de ranglijst van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 1.300 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Deze vorm van wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Het overlevingspercentage 5 jaar na diagnose is ongeveer 37 procent; bij borst-, darm- en baarmoederkanker is dat respectievelijk ongeveer 85, 59 en 80 procent.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maakt vandaag in een nieuw rapport bekend dat eierstokkanker voor het eerst in verband wordt gebracht met overgewicht. Wetenschappers hebben sterk bewijs gevonden voor dit verband tijdens analyses van wereldwijde onderzoeksresultaten. Het rapport is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een langlopend onderzoeksproject waarmee de kennis over kankerpreventie continu wordt uitgebreid en actueel wordt gehouden.

Tot op heden werd het risico op eierstokkanker in verband gebracht met factoren waar we weinig of geen invloed op hebben, zoals erfelijkheid en leeftijd. Maar nu is bekend dat een gezond gewicht van belang is voor de preventie van eierstokkanker. Er is nog veel te bereiken op dit gebied. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 36,9 procent van de vrouwen in Nederland overgewicht, waarvan 10,9 procent ernstig overgewicht. Het berekenen van de BMI (Body Mass Index) is een methode om te controleren of er sprake is van een gezond gewicht. Op wcrf.nl/bmi kan de BMI snel en makkelijk berekend worden.
Uit wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al eerder gebleken dat overgewicht het risico op de volgende kankersoorten verhoogt: darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst- (bij vrouwen na de menopauze) en galblaaskanker. Vanaf vandaag wordt eierstokkanker toegevoegd aan deze lijst.

Advertentie

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “De ontdekking van het verband tussen overgewicht en eierstokkanker is baanbrekend. Nu weten we dat we niet machteloos staan tegenover eierstokkanker; we kunnen zelf in actie komen om ons risico op eierstokkanker te verlagen.
Een gezond gewicht bereiken en behouden is vandaag de dag niet makkelijk, maar door gezonde keuzes te maken in onze voeding en is dat zeker mogelijk. De nieuwe bevinding benadrukt ook het belang en de noodzaak van het Continuous Update Project. Het is de grootste bron van kennis over de preventie van kanker wereldwijd. Dankzij dit project kan het publiek erop vertrouwen dat onze gezondheidsvoorlichting ter preventie van kanker onderbouwd is met solide onderzoeksresultaten.”
 


Dit bericht delen