Nederlanders krijgen steeds jonger obesitas en diabetes.

Nederlanders krijgen steeds jonger obesitas en diabetes.

1 april 2016 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Mensen hebben op steeds jongere leeftijd risico op gezondheidsproblemen door obesitas en hoge bloeddruk dan vorige generaties. Eind jaren 80 had 7 tot 8 procent van de veertigers obesitas, nu is dat 11 tot 15 procent.

Ruim 80 procent van alle hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen tussen de twintig en zestig jaar was toe te schrijven aan de belangrijkste risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, te veel cholesterol, overgewicht en roken.

Er is een toename van overgewicht en obesitas in iedere jongere generatie, wat leidt tot een grotere levenslange blootstelling aan overgewicht en obesitas. Dit brengt een groter risico op met name diabetes met zich mee. Dat is een van de conclusies die Gerben Hulsegge trekt in zijn onderzoek aan de UMC Utrecht.

Hulsegge deed in een grote cohortstudie onderzoek naar veranderingen in leefstijl en metabole risicofactoren en het effect op hart- en vaatziekten. Hij laat ook zien dat het langdurig behouden van een gezond leefstijlprofiel en een gunstig risicoprofiel gepaard gaat met een 2.5 en respectievelijk 7 keer lager risico op hart- en vaatziekten dan bij langdurig ongezonde profielen. Een gezond leefstijlprofiel is in deze studie gedefinieerd als een gezond gewicht, niet roken, een gezond voedingspatroon, voldoende lichamelijke activiteit en een gematigde alcoholinname. Een gunstig risicoprofiel heeft als definitie een gezond gewicht, lage bloeddruk, laag cholesterol, niet roken en het ontbreken van diabetes.

Slecht weinig mensen in Nederland weten een gezonde leefstijl en gunstig risicoprofiel te behouden over langere tijd. 40 procent en 86 procent van alle hart- en vaatziekten waren toe te schrijven aan respectievelijk suboptimale leefstijlprofielen en metabole risicoprofielen. Dit onderzoek vond ook dat ongunstige niveaus van risicofactoren al meer dan 15-20 jaar voor diagnose van hart- en vaatziekte aanwezig zijn. Hulsegge concludeert dat er nog veel verbetering in volksgezondheid mogelijk is als meer volwassenen een gezonde leefstijl en gunstig risicoprofiel behouden, waarbij ingrijpen op jonge leeftijd van essentieel belang is.

Bron: www.umcutrecht.nl 31 maart 2016


Dit bericht delen: