Nierpatiënten krijgen op dialysedagen te veel fosfaat binnen.

Nierpatiënten krijgen op dialysedagen te veel fosfaat binnen.

7 juni 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

De dialyseafdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft onderzoek gedaan naar de fosfaatinname van dialysepatiënten. Hieruit blijkt dat nierpatiënten op dialysedagen te veel fosfaat binnenkrijgen. Dit leiden tot hoge fosfaatwaarden in het bloed en het risico op artherosclerose verhogen. Daarom is het voor nierpatiënten belangrijk om de fosfaatinname te beperken tot de aanbevolen hoeveelheid per dag.

Gelderse Vallei heeft eind 2012 een klein onderzoek uitgevoerd naar de werkelijke fosfaatinname van dialysepatiënten, onder de naam P(R)O4 kidney. Hiervoor vulden 13 patiënten van Ziekenhuis Gelderse Vallei vijf dagen lang een voedingsdagboek in.
De gemiddelde fosfaatinname was 1120 mg/dag. Dit is hoger dan de ADH van 800-1000 mg/dag. Op dialysedagen was de fosfaatinname hoger (1250 mg/dag) dan op niet-dialysedagen (1030 mg/dag). Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de meeste patiënten in het onderzoek in de ochtend dialyseerden en twee keer een ontbijt namen; thuis voor dialyse en tijdens dialyse. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat patiënten veronderstellen dat ze tijdens dialyse extra kunnen eten omdat de extra afvalstoffen er weer uit gedialyseerd worden. Van de totale fosfaatinname kwam 31% uit zuivelproducten, 22% uit vlees, kip en vis en 18% uit graanproducten, zoals brood.
 
Een te hoge fosfaatinname kan leiden tot hogere fosfaatwaarden in het bloed. Dit geeft een hoger risico op artherosclerose. Vandaar dat het voor nierpatiënten belangrijk is om de fosfaatinname te beperken tot de aanbevolen hoeveelheid. Dit kan door minder zuivelproducten te eten, aangezien het meeste fosfaat afkomstig was van zuivel. Daarnaast zit er veel fosfaat in additieven die toegevoegd worden aan fastfood en bewerkte producten. Dit fosfaat worden goed door het lichaam opgenomen. Het is daarom beter als nierpatiënten kiezen voor onbewerkt vlees en plantaardige producten. In deze producten dit vaak minder fosfaat dat bovendien minder goed opgenomen wordt.

Bron Alliantie Voeding


Dit bericht delen: