Nieuwe druk verschenen van het Handboek Voeding bij kanker

Nieuwe druk verschenen van het Handboek Voeding bij kanker

4 augustus 2022 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Het Handboek Voeding bij kanker verscheen voor het eerst in 2012. Inmiddels is het met ruim 600 pagina’s een zeer omvangrijk en actueel naslagwerk geworden. Het boek geeft een overzicht van de huidige kennis over voeding bij kanker, de voedingsproblematiek en de mogelijkheden om via gerichte interventie goede zorg te verlenen. De voedingsadviezen zijn gebaseerd op uitkomsten van gefundeerd wetenschappelijk onderzoek en op evidence-based practice; een mix van resultaten van onderzoek gecombineerd met ervaringen uit de oncologische diëtistenpraktijk, en op de mogelijkheden en wensen van de patiënt.

57 mede-auteurs

Aan deze geactualiseerde uitgave hebben 57 auteurs meegewerkt uit diverse disciplines, zoals de oncologische diëtetiek, radiotherapie, interne oncologie, fysiotherapie, sportgeneeskunde, revalidatiegeneeskunde, palliatieve zorg en psychologie. Multidisciplinaire zorg is voor kankerpatiënten immers heel belangrijk en is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid en verbeterd.
Dit handboek is van groot belang voor de ondersteuning van patiënten tijdens en na de behandeling van kanker. Omdat steeds meer mensen van kanker genezen of langer overleven, wordt beschreven hoe na afronding van de behandeling voeding en leefstijl kunnen bijdragen aan kwaliteit van leven en gezondheidswinst op de langere termijn.

Nieuwe hoofdstukken

Het Handboek Voeding bij kanker wordt inmiddels door veel zorgverleners gebruikt als naslagwerk wordt in zorgopleidingen gebruikt als leerboek. Deze derde druk volgt de nieuwste ontwikkelingen in de (oncologische) diëtetiek. Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd over de interactie tussen voeding en medicatie. Ook is het boek uitgebreid met een tumorspecifiek hoofdstuk over lever-, galblaas- en galwegkanker. Tot slot is er meer aandacht voor immunotherapie, een therapie die steeds vaker wordt toegepast en die gevolgen kan hebben voor de voedingszorg.

Diverse doelgroepen

Het boek is in de eerste plaats geschreven voor (oncologisch) diëtisten die patiënten met kanker behandelen. Dit boek zou dan ook bij elke diëtist in de boekenkast moeten staan, omdat het een compleet naslagwerk is als het gaat om de voedingsinterventies bij patiënten met kanker. Omdat goede voedingszorg een multidisciplinair karakter heeft, is het ook heel geschikt voor artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere paramedici.

Redactie: Herma ten Have, Sandra Beijer, Peggy Delsink, Niki Doornink, Rianne van Lieshout, Jeanne Vogel.
ISBN13: 9789058983480
Uitgever: De Tijdstroom
3e druk 2022
Prijs: € 79,95


Dit bericht delen: