Nieuwe ESPEN richtlijnen verschenen over klinische voeding bij neurologische aandoeningen.

Nieuwe ESPEN richtlijnen verschenen over klinische voeding bij neurologische aandoeningen.

15 januari 2018 Uit Door Gerdien Ligthart-Melis
Dit bericht delen:

In het tijdschrift Clinical Nutrition is de ‘ESPEN guideline clinical nutrition in neurology’ verschenen, de richtlijnen over klinische voeding bij neurologische aandoeningen, zoals amyotrofische laterale sclerose, de ziekte van Parkinson, beroerte en multiple sclerose.

Neurologische ziekten worden vaak geassocieerd met slikstoornissen en ondervoeding. Bovendien lopen patiënten met neurologische aandoeningen een verhoogd risico op deficiëntie van de micronutriënten en uitdroging. Aan de andere kant kunnen voedingsfactoren betrokken zijn bij de pathogenese van neurologische ziekten.

Meerdere oorzaken voor de ontwikkeling van ondervoeding bij patiënten met neurologische aandoeningen zijn bekend, waaronder orofaryngeale dysfagie, verminderd bewustzijn, waarnemingstekorten, cognitieve stoornissen en toegenomen behoeften.

De huidige evidence- en consensus-gebaseerde richtlijn behandelt klinische vragen over de beste medische voedingstherapie bij patiënten met neurologische aandoeningen, waarbij de problematiek van orofaryngeale dysfagie een cruciale rol speelt. De richtlijn is geschreven door een multidisciplinair team en biedt 88 aanbevelingen voor gebruik in de klinische praktijk voor ziekten als amyotrofische laterale sclerose, de ziekte van Parkinson, beroerte en multiple sclerose.

ESPEN guideline clinical nutrition in neurology


Dit bericht delen: