Nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes verschenen met meer aandacht voor persoonsgerichte zorg
23 november 2020Op 13 november presenteerde de Nederlandse Diabetes Federatie de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes. Voeding en gezond eten zijn extra belangrijk voor mensen met diabetes. Voedingstherapie is een cruciaal onderdeel van diabetesmanagement. Het bevordert een goede bloedglucoseregulatie, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en helpt complicaties te voorkomen of uit te stellen. Onderzoek laat zien dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes, op de korte en langere termijn.
Evidence based
De NDF publiceerde de eerste voedingsrichtlijn in 2006, als basis voor evidence based voedingszorg. Daarbij benadrukt de richtlijn het belang van voedingszorg die geïntegreerd is in de diabetesketen. De richtlijn wordt opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met daarin behalve voedingsdeskundigen en diëtisten, ook vertegenwoordigers van diabetespatiënten, zorgverleners en behandelaars. De werkgroep voor de nieuwste editie werd voorgezeten door prof. dr. Edith Feskens. De totstandkoming van deze richtlijn is financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van het Diabetes Fonds en een bijdrage van Wageningen University en Research (WUR).
Persoonsgericht
De nieuwe richtlijn heeft als ondertitel: Voedingsadvies voor mensen met (een hoog risico op) diabetes: een evidence-based richtlijn met aandacht voor persoonsgerichte zorg. De persoonsgerichte benadering wordt in de inleiding kort toegelicht:
“Omdat iedere persoon met diabetes anders is, zal de voedingstherapie ook per persoon verschillen. De zorgverlener die de persoon met diabetes begeleidt, dient de voedingsadviezen aan te passen aan de individuele wensen en behoeften (budget, religie, cultuur, overtuiging, kennis) van de persoon met diabetes, waarbij de volwaardigheid van het voedingspatroon uitgangspunt is. Er bestaat geen optimaal voedingspatroon dat voor iedere persoon met diabetes het beste werkt. Deze richtlijn biedt dan ook geen one-size-fits all benadering, maar handvatten om zorgverleners en patiënten te ondersteunen met het maken van beslissingen over passende voedingszorg.”
Wat is er nieuw?
Net als in de eerdere versie diabetes richtlijn van 2015 ligt de focus niet meer zozeer op afzonderlijke voedingsstoffen of nutriënten, maar op voedingsmiddelen en het voedingspatroon als geheel. De rol van voedingspatronen en de behandeling bij overgewicht is grondig herzien en uitgebreid met praktische aanbevelingen. In de nieuwe richtlijn is ook de beschrijving van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) opgenomen. Omdat er veel vragen over koolhydraatbeperkte voedingspatronen leven, komt dit onderwerp eveneens aan de orde. Naast definities van de verschillende gradaties koolhydraatbeperking, is extra ingezoomd op koolhydraatbeperking bij kinderen, bij diabetes type 1 en bij diabetes en zwangerschap. Andere onderwerpen die zijn toegevoegd, zijn intermitterend vasten, het Paleo-voedingspatroon, en ouderen.
Zorgstandaarddiabetes.nl
De NDF Voedingsrichtlijn diabetes 2020 is te vinden op de website zorgstandaarddiabetes.nl en in de NDF Toolkit Persoonsgerichte diabeteszorg en preventie. Hier zijn ook videogesprekken te bekijken met hoogleraar Edith Feskens over het belang van voedingszorg en de nieuwe voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes. Ook diëtist Elise Kuipers (onder meer over individuele eetpatronen) en diëtist Maria Sahakian (over cultuursensitief voedingsadvies) komen aan het woord.
Download hier de nieuwe NDF Diabetes Voedingsrichtlijn