Obesitas bij kinderen: een ontstekingsziekte

Obesitas bij kinderen: een ontstekingsziekte

22 februari 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

De afgelopen jaren wordt steeds duidelijker dat obesitas ook gezien moet worden als een ontstekingsziekte. Vetweefsel van obese patiënten is ontstoken, doordat vetcellen verschillende ontstekingsstoffen (adipokines) uitscheiden, en ontstekingscellen aantrekken naar het vetweefsel.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Henk Schipper aan Faculteit voor Geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht.
 
Om te onderzoeken of deze ontsteking al optreedt bij obese kinderen, heeft Henk Schippers in de eerste plaats een techniek opgezet om ontstekingsstoffen uit vetweefsel in bloed te kunnen meten. Toen hij vervolgens bloed van obese kinderen en gezonde controles vergeleken, vond hij verschillende ontstekingsstoffen uit vetweefsel terug in het bloed van obese kinderen. De resultaten suggereren dat het onderdrukken van ontsteking de ontwikkeling van type 2-diabetes en hart- en vaatziekten bij obese kinderen zou kunnen remmen.
Schipper beschrijft vervolgens dat een bepaald type immuuncellen, natural killer T-cellen, een belangrijke rol spelen bij het gezond houden van vetweefsel. Het zou kunnen betekenen dat het stimuleren van deze cellen via medicijnen ontsteking bij obesitas onderdrukt, en de ontwikkeling van type 2-diabetes en hart- en vaatziekten te remt.

Proefschrift: Adipose tissue as an immunological organ. Implications for childhood obesity.


Dit bericht delen: