Onderzoek Nijmeegse Vierdaagse naar voeding en beweging

Onderzoek Nijmeegse Vierdaagse naar voeding en beweging

29 juni 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Is een gezonde beweger, zoals een Vierdaagsewandelaar, automatisch een gezonde eter? Het antwoord op deze vraag staat dit jaar centraal in het Vierdaagseonderzoek van hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman en haar team van het Radboudumc en Eat2Move.

Op 25 juni kregen 10.000 wandelaars via de mail een uitnodiging om een vragenlijst over hun beweeg- en voedingspatroon in te vullen. Maar ook alle andere deelnemers konden aan dit onderzoek meedoen. Daarnaast analyseert het onderzoeksteam tijdens de Vierdaagse bij 1.000 wandelaars de bloedwaardes van een aantal belangrijke vitaminen en mineralen, waaronder vitamine D. Dit vitamine is onder andere belangrijk voor een goede botgezondheid en spierfunctie. Vitamine D staat momenteel sterk in de belangstelling omdat tekorten in de westerse wereld veel voorkomen. Studies suggereren dat meer dan de helft van de vijftigplussers een tekort heeft aan vitamine D.

Voldoende zon
Zo’n 70 to 90 procent van onze behoefte aan vitamine D maken we zelf aan onder invloed van UV-straling uit zonlicht. De gezondheidsraad adviseert dan ook dat iedereen dagelijks 15 tot 30 minuten in de zon is. Gemiddeld lopen Vierdaagsewandelaars 500 kilometer als voorbereiding op de Vierdaagse. Van hen mag dan ook aangenomen worden dat zij voldoende blootgesteld zijn aan zonlicht en dus gemiddeld een betere vitamine D status hebben. Uit het Vierdaagseonderzoek zal moeten blijken of dit inderdaad zo is.

Onderzoeksopzet
In 2011 is het Radboudumc gestart met een meerjarig vragenlijstenonderzoek naar de effecten van een actieve leefstijl op gezondheid, kwaliteit van leven, progressie van ziekten en ziektebeleving. Zo’n 10.000 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse worden jaarlijks gevraagd een online vragenlijst in te vullen over hun gezondheid en leefstijl. Dit jaar zullen de wandelaars uitgenodigd worden om ook een voedingsvragenlijst in te vullen. Deze voedingsvragenlijst is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit.

Micronutriënten
Bij de 1.000 wandelaars waarvan bloed wordt afgenomen, zal behalve naar vitamine D ook gekeken worden naar vitamine B12, foliumzuur, ijzer, hemoglobine en magnesium. “Deze micronutriënten zijn heel belangrijk, maar worden te vaak vergeten,” aldus Jacqueline Klein Gunnewiek, klinisch chemicus van Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar de analyses worden uitgevoerd.

Brede samenwerking
Het Vierdaagseonderzoek is dit jaar een samenwerking tussen het Radboudumc, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit. De testen worden mede mogelijk gemaakt door Siemens Healthcare. Eat2Move ondersteunt sporters en mensen met een zorgbehoefte met de best mogelijke voedingsadviezen.
 
Bron:http://nieuws.radboudumc.nl/onderzoek-vierdaagse-naar-voeding-en-beweging/


Dit bericht delen: