Peutermelk is niet nodig om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen

Peutermelk is niet nodig om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen

1 november 2022 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen

In Nederland drinkt ongeveer een vijfde van de 1 tot 2–jarigen peutermelk (ook wel dreumesmelk). Deze groep kinderen krijgt daardoor tot bijna drie keer zoveel vitamines en mineralen binnen dan peuters die deze melk niet drinken. Uit onderzoek door het RIVM blijkt, dat voor de meeste micronutriënten het gebruik van verrijkte peutermelk niet nodig is. De consumptie ervan verhoogde het risico op overmatige zinkinname. Het is belangrijk dat de toevoeging van micronutriënten aan peutermelk wordt gereguleerd, om overmatige inname te voorkomen.

Verrijkte peutermelk

Adequate inname van micronutriënten is essentieel voor jonge kinderen. Speciale jonge kind formules (YCF) bedoeld voor kinderen vanaf 1 jaar zijn beschikbaar op de Nederlandse markt, ook wel peutermelk genoemd. Aangezien peutermelk verrijkt is met veel micronutriënten kan dit een gunstig effect hebben op jonge kinderen, of kan het een risico vormen bij overmatige inname van micronutriënten. De huidige studie onderzocht de kenmerken van peutermelkgebruikers en het effect ervan op de inname van micronutriënten.

Een gezond dieet kan zorgen voor voldoende inname van micronutriënten. Dit is ook het geval voor jonge kinderen, met uitzondering van vitamine D en K, waarvoor de Nederlandse overheid het gebruik van supplementen adviseert. Voor kinderen die borstvoeding krijgen, wordt 150 μg vitamine K/dag geadviseerd in de eerste 12 weken van het leven en voor alle kinderen tot 4 jaar wordt 10 μg vitamine D/dag geadviseerd. Om ouders te helpen micronutriënten aan jonge kinderen te verstrekken, zijn er speciale formules voor kinderen vanaf 1 jaar beschikbaar op de Nederlandse markt. Deze zogenaamde jonge kindvoeding (YCF) wordt op de markt gebracht als vervanging van zuigelingenvoeding en opvolgmelk, wanneer kinderen 1 jaar oud zijn. Net als baby- en opvolgmelk zijn peutermelk- of plantaardige dranken verrijkt met veel micronutriënten. Hoewel peutermelk beschikbaar is, is er geen Nederlandse aanbeveling om dit type product te gebruiken. Nederlandse ouders wordt geadviseerd om na de eerste verjaardag van het kind te stoppen met opvolgmelk en regelmatig (plantaardige) zuivel aan hun kinderen aan te bieden.

Advertentie

Methoden

Gegevens uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling (2012–2016; n= 440 kinderen in de leeftijd van 1-2 jaar) en de Nederlandse Voedselsamenstellingsdatabase (NEVO versie 2016) werden gebruikt om de inname van micronutriënten te beoordelen. Gebruikelijke innames van gebruikers en niet-gebruikers van YCF werden berekend met behulp van Statistical Program to Assess Dietary Exposure (SPADE) en vergeleken.

Resultaten

Peutermelk werd gedefinieerd als melk- of plantaardige dranken verrijkt met micronutriënten en bedoeld als vervanging van zuigelingenvoeding en opvolgvoeding, ontworpen voor kinderen van 1 jaar en ouder. In Nederland werd peutermelk geconsumeerd door 21% van de 1-2-jarigen. Dit droeg voornamelijk bij aan de totale vitamine D-inname (76%) en tussen 0 en 50% voor andere micronutriënten. Hogere vitamine A, B1, C, D, E, totale folaat-, ijzer- en zinkinnames werden waargenomen bij gebruikers en hogere kalium- en fosforinnames werden gevonden bij niet-gebruikers. Het risico op onvoldoende inname was laag bij zowel gebruikers als niet-gebruikers voor de meeste voedingsstoffen, en het enige verhoogde risico op overmatige inname dat werd gevonden, was voor zink bij peutermelkgebruikers.

Conclusie

Een vijfde van de jonge kinderen in Nederland maakt gebruik van peutermelk. Hoewel peutermelk de inname van micronutriënten verhoogt, bestaat er voor de meeste micronutriënten een laag risico op ontoereikende inname bij zowel gebruikers als niet-gebruikers van peutermelk. Voor de meeste micronutriënten lijkt de extra inname van verrijkte peutermelk niet nodig om voldoende inname te bereiken. De consumptie ervan verhoogde het risico op overmatige zinkinname. Het is belangrijk dat de toevoeging van micronutriënten aan peutermelk wordt gereguleerd, om overmatige inname te voorkomen.

Bron: Consumption of young child formulae in the Netherlands | SpringerLink

de Jong, M.H., Nawijn, E.L. & Verkaik-Kloosterman, J. Consumption of young child formulae in the Netherlands. Eur J Nutr (2022). https://doi.org/10.1007/s00394-022-02956-2


Dit bericht delen