Podcast over coeliakie over onder meer de diagnose en het glutenvrije dieet.

Podcast over coeliakie over onder meer de diagnose en het glutenvrije dieet.

16 mei 2022 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Vandaag is het de internationale dag van de coeliakie. De behandeling van coeliakie bestaat uit het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Wat is coeliakie precies? Welke klachten horen hierbij? Hoe kom je tot de diagnose? En als je de diagnose hebt, wat dan?
In de ‘glutenvrije’ podcast legt dr. Peter Wahab, maag-darm-leverarts in het Rijnstate ziekenhuis, dit duidelijk uit. Een interessant gesprek over coeliakie, de richtlijn, de diagnose en het belang van het gesprek tussen patiënt en arts.

Klik hier om de podcast te besluisteren

In deze podcastaflevering is Peter Wahab, maag-darm-leverarts in het Rijnstate ziekenhuis, te gast. Hij weet alles over het stellen van de diagnose coeliakie, is voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en is nauw betrokken bij “grip op coeliakie”; een samenwerkingsverband van artsen, onderzoekers, de MLDS en de NCV. Dr. Wahab ziet in zijn spreekkamer veel mensen met coeliakie of bij wie het vermoeden bestaat van een glutengerelateerde aandoening.


Hij legt uit wat coeliakie is, hoe je tot de diagnose komt en wat er allemaal bij komt kijken voor zowel de patiënt als voor de arts. Dr. Wahab legt uit wat antistoffen zijn en hoe je ze interpreteert, wat de HLA-typering betekent bij het stellen van de diagnose en vooral ook het belang van het individuele gesprek tussen de patiënt en de arts. Ook wordt dieper ingegaan op vragen van luisteraars over de glutenbelastingstest, de familiescreening en darmschade.

Bron: nieuwsbericht NCV 16-05-2022


Dit bericht delen: