Slechte kindergebitten in Rotterdam Zuid

Slechte kindergebitten in Rotterdam Zuid

15 mei 2017 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Jonge kinderen die in de zuidelijke wijken van Rotterdam wonen, hebben drie keer vaker gaatjes in hun gebit dan kinderen elders in de stad. Dat blijkt uit een studie op basis van het langlopende onderzoek Generation R.

Graadmeter
De onderzoekers brachten in kaart in welke wijken van Rotterdam de kinderen wonen en hoe het gesteld is met de gezondheid van hun gebit. Hieruit blijkt dat kinderen in Charlois bijna drie keer vaker gaatjes hebben dan kinderen uit Hillegersberg-Schiebroek. Dit geldt ook voor andere wijken op Zuid, behalve Hoogvliet. “De belangrijkste graadmeter is het opleidingsniveau van de ouders”, zegt promovendus Justin van der Tas. “In deze wijken wonen meer ouders met een lagere sociale economische status en niet-Westerse afkomst.”

Onacceptabel
Dat kinderen met een niet-Westerse achtergrond meer kans hebben op gezondheidsproblemen is al enige tijd bekend. Dit geldt ook voor de mondgezondheid. Maar wat de achterliggende redenen precies zijn, is onduidelijk. Van der Tas: “Pas als je dat weet, kun je ook iets aan het probleem doen.” De omvang van de verschillen vinden de onderzoekers onacceptabel voor een ontwikkeld land als Nederland, schrijven zij in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Dentistry.

Preventie
Van der Tas: “De uitkomsten van deze studie kunnen beleidsmakers gebruiken om invulling te geven aan mogelijke preventieve maatregelen. Denk aan goede voorlichting. Ook kan uit dit onderzoek de conclusie getrokken worden dat de huidige inrichting van de wijken, zoals de afstand tot de tandarts, niet doorslaggevend is voor deze grote ongelijkheden.”

Bron:erasmus.nl


Dit bericht delen