Te veel rood vlees verhoogt kans op darmkanker

Te veel rood vlees verhoogt kans op darmkanker

24 januari 2014 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Het eten van te veel rood vlees verhoogt de kans op colorectale kanker. Dat blijkt uit een studie van de Belgische Hoge Gezondheidsraad. De raad adviseert daarom om niet meer dan 500 gram rood vlees of vleeswaren per week te consumeren.

Met rood vlees wordt voornamelijk rund, varken, schaap of lam bedoeld, maar ook andere diersoorten behalve gevogelte.
Gemiddeld eten Belgen 640 gram vlees per week. Het minder eten van vlees kan de kans op met 10 tot 20 procent terugdringen, aldus de studie. Daarnaast wordt aangeraden om de voorkeur te geven aan het verbruik van gevogelte, eieren en vis, en eenmaal per week rood vlees te vervangen door plantaardige alternatieven. “Een dieet rijk aan plantaardige voedingsmiddelen gaat gepaard met minder ziekte en sterfte en draagt ook bij aan een meer ecologisch verantwoorde voedselproductie”, luidt het.

Rood vlees en broodbeleg
Colorectale of dikkedarmkanker wordt onder meer veroorzaakt door genetische aanleg of een pathologische toestand, maar ook door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Het gaat daarbij om rood vlees en met rood vlees bereid broodbeleg. Het probleem ligt soms in het kwalitatieve aspect: daarmee wordt het soort vlees bedoeld, de bereidingswijze (bijvoorbeeld op de barbecue), maar ook het bewaarmiddel (nitriet of nitraat). Daarnaast is er ook het kwantitatieve aspect: hoe meer rood vlees geconsumeerd wordt, hoe groter de kans op colorectale kanker. Het gaat daarbij om het pigment heemijzer, dat met name in rood vlees zit. Dat stimuleert de vorming van schadelijke verbindingen en zou daarom darmkanker bevorderen.

en tabak
Om de kans op colorectale te reduceren, beveelt de Hoge Gezondheidsraad ook aan om tabak te vermijden, de consumptie van alcohol te beperken, voldoende fysieke activiteit te hebben en een vezelrijk en evenwichtig voedingspatroon te hanteren.

Advertentie

De Hoge Gezondheidsraad heeft ook een aanbeveling voor de voedingsindustrie: “Zo snel mogelijk alternatieven vinden en toepassen voor het aanwenden van nitrieten/nitraten als bewaarmiddelen in met rood vlees bereid broodbeleg.”


Dit bericht delen