Platform voor Voeding en Diëtetiek
Voeding & Visie Platform voor voeding en diëtetiek; praktijk en wetenschap.
Het tijdschrift verschijnt 2 keer per jaar online en wordt in drukvorm in een oplage van 4.500 in Nederland en België verspreid. Diëtisten kunnen zich gratis abonneren!
Neem vandaag nog een abonnement!
Voeding & Visie is al meer dan 38 jaar een bekend vakblad voor diëtisten in Nederland en België
Majorie Former - Hoofdredacteur
Voeding & Visie wordt goed gelezen door Voedingsdeskundigen in Nederland & België
Deze website wordt goed gevonden en gewaardeerd door de doelgroep ook over de grens
Voeding & Visie heeft een groot bestand met cursisten die regelmatig nascholingen bij ons volgen
Karin Lassche | Voeding & Visie Platform voor voeding en diëtetiek; praktijk en wetenschap | Jaargang 38, Nummer 1, Zomer 2025 | Pagina 3-6 Van elke honderd Nederlanders geven er zes aan een glutenvrij dieet te volgen. Dat betekent dat zij alternatieven moeten zoeken voor basisvoedingsmiddelen zoals brood en pasta. Gezond eten blijkt voor hen lastiger, onder meer vanwege de kosten. Daarmee ervaren zij meer voedselonzekerheid. Prof. dr. Jessica Kiefte-de Jong: ‘Als je coeliakie hebt moet je meer plannen, dat kan een mentale last met zich meebrengen.’ ‘Voedselonzekerheid gaat erover of je fysiek en economisch toegang hebt tot het eten wat je nodig hebt,’...
In het praktijkdeel van Voeding & Visie staan artikelen over het brede werkveld van diëtisten. In interviews vertellen diëtisten over hun ervaringen in de praktijk of het onderzoek waar zij mee bezig zijn om collega’s te inspireren. Ook is het mogelijk om zelf artikelen in te sturen. De onafhankelijke redactie beoordeelt de inhoud van alle artikelen op relevantie voor het tijdschrift.
Wetenschap komt tot stand onder de verantwoordelijkheid van de wetenschappelijk eindredacteur, Dr. Gerdien Ligthart-Melis.
Wetenschappelijke artikelen worden ‘gereviewed’ door twee deskundigen met verstand van zaken betreffende de inhoud van het artikel. Deze reviewers wordt gevraagd om een stuk te beoordelen op basis van de inhoud, waarbij van belang is dat deze interessant is voor de doelgroep (vooral diëtisten en voedings-verpleegkundigen) en voldoende is onderbouwd. Van reviewers wordt verwacht zo objectief mogelijk te zijn in hun oordeel.
Aspirant auteurs wordt gevraagd kennis te nemen van de auteursrichtlijnen bij het schrijven van hun manuscript.
Wetenschappelijke artikelen worden ‘gereviewed’ door twee deskundigen met verstand van zaken betreffende de inhoud van het artikel.
Deze reviewers wordt gevraagd om een stuk te beoordelen op basis van de inhoud, waarbij van belang is dat deze interessant is voor de doelgroep (vooral diëtisten en voedingsverpleegkundigen) en voldoende is onderbouwd.
Van reviewers wordt verwacht zo objectief mogelijk te zijn in hun oordeel.
Monique van Kemenade | Voeding & Visie Platform voor voeding en diëtetiek; praktijk en wetenschap | Jaargang 38, Nummer 1, Zomer 2025 | Pagina 6 Een recent onderzoek in Nederland onderzocht de prevalentie van voedselonzekerheid onder volwassenen met coeliakie (CeD) en niet-coeliakie glutengevoeligheid (NCGS) en de impact hiervan op hun leven (Smeets, 2024). Voedselzekerheid kan worden gedefinieerd als het hebben van “fysieke en economische toegang tot voldoende, veilig en voedzaam voedsel om te voldoen aan de voedingsbehoeften en voedselvoorkeuren voor een actief en gezond leven” (Word Food Summit, 1996). Onderzoek naar voedselzekerheid was in het verleden vooral gericht op ontwikkelingslanden, maar de laatste jaren...
Heb je een tip voor de redactie van Voeding & Visie? Mail dan naar redactie@voedingvisie.nl of maak gebruik van ons contactformulier.
Majorie Former
Hoofdredacteur
Diëtist en journalist gespecialiseerd op het gebied van voeding en diëtetiek.
Barbara van der Meij
Wetenschap
Senior onderzoeker HAN Nijmegen en Humane Voeding en Gezondheid Wageningen University & Research
Heidi Zweers
Wetenschap
Diëtist en onderzoeker in het RadboudMC, Nijmegen.
Dr. Gerdien Ligthart-Melis
Reviewer Wetenschap
Diëtist en freelance medisch schrijver
Dr. Elles van der Louw
WETENSCHAP
Post doc ketodietist
Dietetiek Erasmus MC, Rotterdam
Voeding & Visie, Platform voor voeding en diëtetiek praktijk en wetenschap wordt uitgegeven door Academic Journals.
Postadres: Voeding & Visie Postbus 110 6860 AC Oosterbeek info@voedingvisie.nl |
Uitgeverij: Academic Journals Jonkerbosplein 52 6534 AB Nijmegen Tel: +31 (0)24 – 744 0341 |