Trends in (on)gezond eten

Trends in (on)gezond eten

25 juli 2017 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

In het Trendscenario van de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018 (VTV-2018) wordt onder andere aandacht besteed aan trends in eten. Daaruit blijkt dat de dalende trend in groente- en fruitconsumptie de laatste jaren is gestabiliseerd.

De VTV maakt hiervoor gebruik van de Voedselconsumptiepeiling en de kennissynthese 'Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten'.
 
De belangrijkste ontwikkelingen in het Trendscenario zijn:
 
Vraag 1: Hoeveel mensen roken in de toekomst?
Het percentage rokers blijft dalen; in 2040 rookt nog 14 procent van de volwassenen.
De daling in roken is sterker voor mannen dan voor vrouwen.
Het percentage rokers daalt in alle leeftijdsgroepen vanaf 18 jaar.
 
Vraag 2: Hoe zwaar zijn we in de toekomst?
We worden steeds zwaarder; in 2040 heeft 62 procent van de volwassen Nederlanders overgewicht. De toename in overgewicht geldt voor alle leeftijdsgroepen vanaf 18 jaar.
Bij mannen neemt vooral matig overgewicht toe, bij vrouwen vooral ernstig overgewicht.
 
Vraag 3: Hoeveel bewegen we in de toekomst?
We voldoen steeds vaker aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen; in 2030 halen ruim twee op de drie volwassen Nederlanders de norm.
 
Vraag 4: Welke trends in (on)gezond eten zijn er?
De dalende trend in groente- en fruitconsumptie is de laatste jaren gestabiliseerd; de toekomstige ontwikkelingen in voeding zijn onzeker.
 
Vraag 5: Welke trends in alcoholgebruik zijn er?
In 2016 was 9 procent van de volwassen bevolking een overmatige drinker; de toekomstige ontwikkelingen in alcoholgebruik zijn onzeker.
 
Klik hier voor een overzicht van alle trends
 
Bron: Nieuwbrief Voeding, RIVM, 25-07-2017