Twee nieuwe WHO richtlijnen: zout- en kaliuminname voor kinderen en volwassenen

Twee nieuwe WHO richtlijnen: zout- en kaliuminname voor kinderen en volwassenen

10 februari 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

World Health Organization (WHO) heeft twee nieuwe richtlijnen voor de inname van natrium en kalium uitgebracht. Volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar zouden dagelijks minder dan 2,0 g natrium (5 gram zout) en meer dan 3,5 g kalium binnen moeten krijgen.

De WHO beveelt een verlaging van de inname van natrium en een verhoging van kalium aan om de bloeddruk te verlagen en het risico op hart-en vaatziekten, beroerte en coronaire hartziekten te verlagen.
De WHO heeft nu ook richtlijnen voor kinderen vanaf 2 jaar ontwikkelt, omdat kinderen met een verhoogde bloeddruk vaak ook op volwassen leeftijd hoge bloeddruk hebben. De aanbevelingen van natrium en kalium voor kinderen kunnen berekend worden aan de hand van de verhouding tussen de energiebehoefte van kinderen ten opzichte van die van volwassenen.

De meeste mensen gebruiken meer natrium en minder kalium dan wordt aanbevolen.  Een succesvolle implementatie van de nieuwe aanbevelingen is belangrijk voor de reductie van de morbiditeit en mortaliteit, verbetering van de kwaliteit van het leven voor miljoenen mensen, en kan tot aanzienlijke vermindering van de kosten van de gezondheidszorg leiden.
 
 
WHO. Guideline: Sodium intake for adults and children, Geneva, World Health Organization (WHO), 2012.
WHO. Guideline: Potassium intake for adults and children, Geneva, World Health Organization (WHO), 2012.


Dit bericht delen: