
Voeding en dieetbehandeling bij borstkanker – deel 1: Geneeskunde bij borstkanker
1 januari 2025Dit is deel I van de nascholing Voeding bij Borstkanker: Geneeskunde bij borstkanker – Pathologie, oncologische behandelingen en voedingsgerelateerde consequenties hiervan.
Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Het overlevingspercentage is hoog en stijgend, door steeds effectievere behandelmethoden en de introductie van het bevolkingsonderzoek. Een goede voeding en leefstijl vóór, tijdens en na de behandelingen kan zowel nadelige bijwerkingen van de behandelingen beperken, als toekomstige gezondheidsproblemen voorkomen.

Voeding en dieetbehandeling bij borstkanker – deel 1: Geneeskunde bij borstkanker
Accreditatie: 3 Studiepunten
Doelgroep: Diëtisten
Auteur(s): Anouk Hartman, Odette Bruls, Majorie Former
Inhoud
- Inleiding voeding bij borstkanker
- Pre toets
- Borstkanker in cijfers
- Anatomie van borsten
- Soorten borstkanker
- Stadiëring van borstkanker
- Behandelmethoden borstkanker
- Gewichtsverloop
- Tips na het volgen van deze e-learning
- Einde en verantwoording
Na het doorlopen van deze e-learning kun je:
- de meest voorkomende typen borstkanker onderscheiden,
- de meest gangbare medische behandelingen en de belangrijkste voeding- en leefstijlgerelateerde bijwerkingen benoemen,
- de relatie tussen gewichtsverloop en borstkanker(behandelingen) uitleggen,
- de rol van voeding, beweging en het meten van lichaamssamenstelling uitleggen,
- de relatie tussen borstkanker(behandelingen), hormonen en voeding uitleggen,
- de relatie tussen voeding en leefstijl enerzijds, en de preventie van borstkanker en borstkanker-gerelateerde langere termijn aandoeningen anderzijds, uitleggen
- adviseren bij voedingsvragen waarvoor (nog) geen of onvoldoende wetenschappelijke evidence is.