Voedingsexperts zijn het eens: soort koolhydraten belangrijker dan de hoeveelheid

Voedingsexperts zijn het eens: soort koolhydraten belangrijker dan de hoeveelheid

30 juni 2020 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Gevarieerd en gezond eten, minder calorieën en meer bewegen verbeteren de werking van insuline bij mensen met overgewicht. Deze nieuwe leefstijl moet iemand een leven lang vol kunnen houden. Dat zeggen professionals uit de wetenschap en de praktijk in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek dat op 26 juni is verschenen. Zij geven daarin hun gezamenlijke visie op de relatie tussen koolhydraten en insulinegevoeligheid.

Invloed koolhydraten op werking insuline

Bij overgewicht en obesitas komt het vaak voor dat lichaamscellen minder gevoelig zijn voor het hormoon insuline, ook wel insulineresistentie genoemd. Te veel glucose in het bloed is dan het gevolg. Dat is niet gezond en kan op den duur leiden tot diabetes type 2. Een gezond voedingspatroon en bewegen zorgen voor een betere insulinegevoeligheid. Over de rol van koolhydraten waren de meningen verdeeld, met uiteenlopende adviezen door zorgverleners en onduidelijkheid voor patiënt en consument als gevolg.

Kwaliteit koolhydraten belangrijker dan kwantiteit 

Voedingsexperts hebben overeenstemming bereikt over de rol van koolhydraten op de insulinegevoeligheid. De conclusie is: kwaliteit van de koolhydraten is belangrijker dan de kwantiteit.

  • Kies gezonde koolhydraatbronnen, verse, gevarieerde en weinig bewerkte voedingsmiddelen.
  • Kies voor complexe koolhydrate en voldoende vezels. Complexe koolhydraten ( ‘langzame’ koolhydraten) worden minder snel opgenomen in het lichaam. Hierdoor wordt de glucose uit de koolhydraten, langzamer opgenomen in het lichaam en komt glucose geleidelijk in het bloed terecht.
  • Kiest iemand voor een koolhydraatbeperkte voeding, dan is hierbij deskundige begeleiding van een diëtist noodzakelijk om te voorkomen dat tekorten ontstaan aan andere voedingsstoffen.
  • Het is belangrijk dat mensen zelf dát beweeg- en eetpatroon kiezen wat het beste bij hen past.

Visiedocument  Koolhydraten en insulinegevoeligheid

De gezamenlijke visie is beschreven in het document ‘Koolhydraten en insulinegevoeligheid: visies van professionals in Nederland’. Het Network for Food Experts (NVVL), Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), experts van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV), de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en de Alliantie Voeding in de Zorg namen hiervoor het initiatief, ter voorbereiding op hun VoedingNL-congres eerder dit jaar. Het visiedocument is te lezen op het kennisplatform van de NVD; ntvd.media.

Bron: Persbericht NVD 25 juni 2020


Dit bericht delen: