Voorwoord Voeding & Visie Lente 2019

Voorwoord Voeding & Visie Lente 2019

4 april 2019 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Er komt steeds meer aandacht voor de interactie tussen voeding en medicatie. Diëtist Nellie Overbeeke en ziekenhuisapotheker Jacques Verzijl zetten in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis dit thema op de kaart. Vlak voordat Nellie met pensioen is gegaan, is de formatie voor een farmadiëtist een feit. Dat is mede haar verdienste. Nellie Overbeeke heeft een belangrijke stempel gedrukt op de diëtetiek in het algemeen en de diabeteszorg in het bijzonder. Toen Nellie 42 jaar geleden als diëtist begon, werd de diëtist als een ‘luxeartikel’ beschouwd. Inmiddels heeft de diëtetiek zich enorm ontwikkeld en speelt de diëtist een belangrijke rol in multidisciplinaire verbanden en DBC’s.

Naast evidence-based werken komt er steeds meer aandacht voor het verzamelen van practice-base evidence. Door systematisch gegevens te verzamelen is het mogelijk om de dieetbehandeling te evalueren. Als diëtisten deze gegevens delen met collega’s, netwerken, hoge scholen en/of patiëntenverenigingen kun je opschalen naar iets groters. In een interview legt Iris van Vliet, diëtist in het UMC Groningen, uit wat het belang van practice-based werken is.

Er staat een nieuw onderzoek naar leefstijl en reuma in de steigers. Diëtist Wendy Walrabenstein werkt daarbij samen met hoogleraar reumatoloog Dirkjan van Schaardenburg. Zij gaan de effecten van een multidisciplinair leefstijlprogramma onderzoeken. De uitkomsten hiervan kunnen voor diëtisten heel interessant worden.
In het wetenschappelijke deel staat de vertaling van het artikel over het onderzoek met de Cortrak®-voedingssonde. De onderzoekers concluderen op basis van de literatuur en ervaringen in andere ziekenhuizen dat de Cortrak®-methode een veilig en efficiënt alternatief is voor endoscopisch te plaatsen voedingssondes.

En we hebben een interessant interview gehad met prof. Nicolaas Deutz, hoofd van het Center for Translational Research in Aging & Longevity aan Texas A&M University in Texas. We spraken met hem over de nieuwste ontwikkelingen op voedingsgebied en de rol van de diëtist. Zijn advies aan diëtisten: “Neem je vak serieus, want voeding kan het verschil maken.”

De website van Voeding & Visie heeft een nieuwe ‘look’ gekregen. Hier zijn alle artikelen en nieuwsberichten te vinden. Door een account aan te maken kun je aangeven of je Voeding & Visie voortaan per post wilt blijven ontvangen.

Majorie Former en Gerdien Ligthart-Melis


Dit bericht delen: