Wereldwijd komt de helft van alle zwangeren te veel in gewicht aan

Wereldwijd komt de helft van alle zwangeren te veel in gewicht aan

29 juni 2017 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Onderzoekers van de Monash University in Melbourne, Australië, hebben een zeer uitgebreide internationale studie gedaan onder meer dan 1,3 miljoen zwangere vrouwen. Zij hebben vastgesteld dat drie van de vier zwangere vrouwen wereldwijd geen gezond gewichtstoename bereiken, wat leidt tot nadelige gezondheidseffecten voor de vrouwen en hun baby’s.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA). De onderzoekers zagen dat moeders vaak teveel in gewicht toenemen tijdens de zwangerschap, waardoor de gezondheidsrisico's tijdens de zwangerschap en daarbuiten stijgen en hun ook een hoger risico op overgewicht of hebben.
Het onderzoeksteam werd geleid door professor Helena Teede en dr. Rebecca Goldstein, verpleeg- en gezondheidswetenschappen van de Faculteit Geneeskunde van de Monash Universiteit. Zij hebben in meer dan 5300 studies en in grote internationale samenwerking gekeken en heranalyseerden zwangerschapsgegevens van groepen in Europa, Azië en de Verenigde Staten. De Monash studie keek naar een zeer breed scala aan etnisch diverse zwangere vrouwen en onderzocht hun gewichtstoename tijdens de zwangerschap, hun gezondheid en de gezondheid van hun baby's.

Belangrijkste bevindingen tonen aan dat op het moment van de zwangerschap:
·         7 procent van de vrouwen ondergewicht had;
·         55 procent had een normaal gewicht;
·         38 procent had overgewicht en zwaarlijvig.

Tijdens de zwangerschap had drie op de vier vrouwen geen gezond aanbevolen gewicht tijdens de zwangerschap, met verhoogde risico's voor moeders en baby's, waaronder een groter risico op het hebben van kleinere baby's en premature geboorte.

Advertentie

Vrouwen die meer dan de aanbevolen hoeveelheid gewicht tijdens de zwangerschap aankwamen , hadden een groter risico op grote baby's en een keizersnede.
Professor Teede zegt dat het nieuwe bewijs gepubliceerd in JAMA benadrukt dat er dringend strategieën nodig zijn om vrouwen te monitoren en te ondersteunen bij het handhaven van een gezond gewicht, zowel voor als tijdens zwangerschap. Richtlijnen die worden aanbevolen zijn:  vrouwen met ondergewicht mogen tussen 12,5-18 kg aankomen, vrouwen met gezond gewicht  11,5-16 kg, vrouwen met overgewicht  7-11 kg en obese vrouwen 5-9kg tijdens de zwangerschap.

“Deze laatste studie betekent – meer dan ooit – dat gewicht moet worden gecontroleerd tijdens de zwangerschap en dat vrouwen gestimuleerd moeten worden om de te verbeteren. Gezondheidswerkers moeten worden getraind in het voeren van gesprekken over effectieve leefstijlinterventies voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap.”

https://www.monash.edu/news/articles/worlds-largest-study-of-1.3-million-pregnant-women-reveals-global-obesity-crisis


Dit bericht delen