1e Diëtisten- en mondhygiënistencongres in teken van diabetes

1e Diëtisten- en mondhygiënistencongres in teken van diabetes

27 november 2017 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Op 24 november 2017 vond het 1e Diëtisten- en mondhygiënistencongres plaats in Houten met interessante presentaties. Er was meer aanmeldingen dan plaatsen in de zaal. Uiteindelijk waren er 170 mondhygiënisten en 80 diëtisten aanwezig.

Prof.dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog in het LUMC, hield een betoog over het aanpassen van leefstijl om diabetes type 2 te behandelen. Vanuit de evolutietheorie liet hij zien dat de moderne mens veel te veel suikers binnenkrijgt. Bovendien bewegen we te weinig in vergelijking tot onze voorouders. Factoren die tot diabetes type 2 leiden zijn: leeftijd, genen en het epigenoom. Een te hoge bloedglucosespiegel is toxisch en leidt tot ontstekingsfactoren. Het lichaam wordt ongevoelig voor insuline en dat is behalve met diabetes, ook geassocieerd met kanker en hoge bloeddruk. Pijl pleit voor een leefstijlpatroon zonder suiker en geraffineerd zetmeel, met veel groenten en 2 stuks fruit, volle granen, gefermenteerde zuivelproducten, vette vis, weinig rood vlees en zout en olijfolie voor bakken en braden.
Prof.dr. Michiel Kleerebezem, wetenschapper aan de Wageningen Universiteit, besprak de rol van de microbiota bij het ontstaan van ziekten. Patiënten met bijvoorbeeld reumatoïde arthritis, PDS, obesitas, diabetes en aandoeningen van het brein hebben een andere samenstelling van de darmmicrobiota dan gezonde personen. Maar hoe is dat te beïnvloeden? Tegenwoordig wordt veel onderzoek gedaan naar fecale transplantatie en deze aanpak kan besmetting met de Clostridium difficile bacterie voor 80-90% genezen. Mensen met obesitas vallen nemen alleen tijdelijk in gewicht af. De bacteriën in de mond zijn terug te vinden in de darmen. Paradontitis en diabetes zijn gerelateerd aan ontstekingsreacties. De mond-darmbarrière kan daarin een belangrijke rol spelen.

Dr. Wijnand Teeuw, paradontoloog-bioloog bij ACTA, gaf aan dat paradontitis de eerste aanwijzing kan zijn voor diabetes en nog 56 andere ziekten. Vroeger dacht men dat iemand met paradontitis niet goed had gepoetst. Inmiddels is bekend dat factoren als erfelijkheid, leefstijl, omgeving en andere ziekten  meespelen. Als mensen met overgewicht afvallen is het behandelresultaat van paradontitis beter. In de behandelkamer van de tandarts bij ACTA staat dan ook een weegschaal.  Bij diabetes zijn er complicaties in de mond, zoals schimmelinfecties, ‘burning mouth syndrome’, xerostomie en smaakveranderingen. Verbetering van de metabole regulatie leidt tot minder paradontale ontstekingen. Een interdisciplinaire behandeling van de mondhygiënist en diëtist is nodig om paradontitis goed te behandelen. De diëtist kan navragen hoe het met de mond gesteld is, en patiënten met diabetes doorverwijzen naar de mondhygiënist. Omgekeerd kan de mondhygiënist wijzen op het belang van een gezond gewicht bij de behandeling van paradontitis. De diagnose diabetes moet door de huisarts worden gesteld.

Tot slot kwamen twee diëtisten aan het woord die het Netwerk Voeding en Mondhygiënisten in oprichting aankondigden. Dit is een platform waarin diëtisten en mondhygiënisten samen gaan werken. 

Kijk voor meer informatie op https://voedingenmondgezondheid.nl/
 

 


Dit bericht delen: