60% van de producten bevat minder zout

60% van de producten bevat minder zout

30 april 2015 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

Uit onderzoek door de Consumentenbond blijkt dat fabrikanten werk maken van het reduceren van zout in hun producten. 60% van de producten is minder zout geworden. Van een aantal producten is het zoutgehalte soms meer dan gehalveerd. Maar de overige producten zijn even zout of zelfs zouter geworden!

De Consumentenbond onderzocht van honderd producten uit de supermarkt hoe zout ze zijn en of er de afgelopen jaren iets is verbeterd. Een aantal retailers doen het goed. Voor een zoutverlaging blijkt helemaal niet zo veel tijd nodig te zijn. De pastasaus van Albert Heijn werd bijna 30% minder zout in minder dan een jaar. Aldi zegde in 2014 toe zijn pastasaus aan te pakken. De saus is nu een derde minder zout. Eerder bevatte het nog 2 gram zout per portie saus. Plus had in 2013 nog de zoutste pizza. Deze pizza Trattoria Salami is nu de minst zout na een derde zoutverlaging. Lidl doet het ook goed. De Gelderse Baroni-rookworst bevat zo’n 30% minder zout. Ook de Hema wordt vermeld met zijn groene pesto met maar liefst 60% minder zout.

Opvallend is dat andere producten, zoals de hamburgers van Beckers en de Honig mix voor Nasi Speciaal, na ruim vier jaar nog niet zijn verbeterd.
In het artikel ‘Weinig kruid voor je geld’ in Gezond gids april 2015, ook van de Consumentenbond, is te lezen dat kruidenmixen voor een groot deel (soms 80%!) uit zout bestaan. Wie slim denkt te doen en een natriumarme mix kiest, krijgt dat wel minder zout binnen, maar een kwart van de mix bestaat uit suiker.

Om echt minder zout te consumeren is het beter om zelf verse of gedroogde kruiden toe te voegen en minder zout.
 
Bron: Consumentengids mei 2015 en Gezond gids april 2015

Advertentie

Dit bericht delen