Alcohol én frisdrank maken lever vetter

Alcohol én frisdrank maken lever vetter

9 september 2020 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Hoe meer groente en fruit je eet, hoe minder vet je lichaam opslaat. En hoe meer suikers je uit alcohol en frisdrank tot je neemt, hoe vetter je lever wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Esther Winters-van Eekelen, postdoctoraal onderzoeker op de afdeling Klinische Epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij promoveert vandaag aan de Universiteit Leiden op onderzoek naar de relatie tussen je voeding en de opslag van vet in het lichaam. De Hartstichting steunde het onderzoek.

Vetophoping in huid, buik en lever

“Als mensen te veel energie binnenkrijgen, bijvoorbeeld door te veel suiker, zet het lichaam dit teveel om in vet”, aldus Esther Winters-van Eekelen. Wetenschappers denken dat vet zich eerst onder de huid ophoopt, dan in de buik en dan pas in de organen, zoals de lever.

 Appelfiguur meer risico

Vooral vet rondom en in de organen is schadelijk. Zo verbrand je suikers en vetten uit je voeding niet goed als je lever te vet is. Dat zorgt voor te veel suiker en vet in je bloed, wat je kans op diabetes en hart- en vaatziekten vergroot. Dit verklaart ook waarom mensen met een appelfiguur (met vet op buikhoogte) meer risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan mensen met een peerfiguur (met vet op de heupen of bovenbenen).

 Zoete snacks, meer vet

Esther ontdekte dat hoe beter iemand zich aan de Richtlijnen Goede Voeding houdt, hoe minder lichaamsvet diegene heeft. “Uit ons onderzoek blijkt ook dat 100 gram extra groente en fruit per dag samengaat met minder buikvet. 100 gram zoete snacks per dag, bovenop de gebruikelijke voeding, gaat juist samen met ongeveer 20% meer vet in de lever.”

Frisdrank en alcohol

De onderzoeksresultaten laten ook zien, dat elk extra glas alcohol samengaat met meer levervet. Esther: “Maar datzelfde verband zien wij ook bij frisdrank. Melk, koffie en thee gaan juist gepaard met minder levervet. En ook al drinken mensen net zo veel calorieën aan melk als aan alcohol of frisdrank, dan nog gaat melk samen met minder levervet. Als je dus van plan bent de alcohol te laten staan, kun je dit beter niet vervangen door frisdranken, maar liever door koffie, thee, water of melk.”

Bron: persbericht Hartstichting, 8 september 2020


Dit bericht delen: