‘Alcohol moet het nieuwe roken worden’

‘Alcohol moet het nieuwe roken worden’

23 oktober 2019 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Het wordt tijd dat alcohol net zo hard ontmoedigd wordt als roken. Dat zei hoogleraar Keel-Neus-Oorheelkunde Jeroen Jansen tijdens zijn oratie op 18 oktober 2019 aan de Universiteit Leiden. Alcoholconsumptie is volgens hem niet alleen een belangrijke oorzaak van hoofd-halskanker, maar ook een maatschappelijk probleem.

Alcohol en kanker

“Alcohol drinken zit erg diep in onze cultuur, terwijl het heel veel schade veroorzaakt. Naast roken, is alcohol een belangrijke risicofactor voor het krijgen van hoofd-halskanker. Als academisch ziekenhuis en universiteit moeten we daarom het goede voorbeeld geven bij het ontmoedigen van alcoholgebruik. Dan denk ik bijvoorbeeld aan programma’s die patiënten met hoofd-halskanker helpen om te stoppen met drinken”, aldus de in januari aangestelde hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde, in het bijzonder hoofd-hals- en schedelbasisoncologie.

Geen volledige drooglegging

Jansen pleit niet voor volledige drooglegging, maar hoopt dat alcohol drinken minder als een vanzelfsprekendheid wordt gezien. “Alcohol moet het nieuwe roken worden. Het moet voor jongeren stoerder zijn om op zondagochtend te gaan voetballen, dan op zaterdagavond tot laat te gaan drinken.” Zelf gaf hij het goede voorbeeld door zijn oratieborrel alcoholvrij te maken.

Bron: persbericht Universiteit Leiden, 22 oktober 2019


Dit bericht delen: