Eiwit uit bladeren van suikerbieten

Eiwit uit bladeren van suikerbieten

15 oktober 2019 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen

Plantaardige eiwitbronnen zijn onmisbaar om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te voorzien. Groene bladeren van planten bevatten 1% tot 3% . Dankzij een nieuw extractieproces, ontwikkeld en gepatenteerd door TNO, is het mogelijk om dat eruit te halen.

In december 2018 nam Suiker Unie de innovatieve start up Green Protein B.V. over. Het Wageningse bedrijf ontwikkelde een proces om het eiwit RuBisCo uit groene bladeren te winnen, zoals uit suikerbietenblad. Dit hoogwaardige eiwit kan worden toegepast als voedingsingrediënt. Deze productievorm van eiwit past niet alleen in de wereldwijde transitie naar plantaardige eiwitbronnen, het brengt zo ook een nog duurzamere verwaarding van de geteelde suikerbietenbiomassa teweeg.

Suiker Unie heeft 10 oktober haar Green Protein Demo Plant officieel in gebruik genomen. Daarin is zij gestart met de productie van eiwit uit bietenblad. Dit gebeurt met een unieke, baanbrekende methode, waarvan de exclusieve licentie is verworven. De eerste 100 kg product komt nog dit jaar beschikbaar.

In de Demo Plant gaat Green Protein dat eiwit uit bietenblad -en later ook uit blad van andere gewassen- extraheren. Van elke hectare bietengewas komt 20 tot 30 ton bietenblad. Daaruit kan 180 à 280 kg hoogwaardig eiwit worden gehaald. “Uit het blad wordt een donkergroen sap geëxtraheerd dat we in een aantal stappen raffineren en drogen tot een kleurloos, smaak- en geurloos eiwitpoeder”, vertelt Paulus Kosters, senior programma manager eiwitten bij Cosun . “De voedingsindustrie kan dit functionele plantaardig eiwit in talrijke producten benutten. Bijvoorbeeld in vleesvervangers, (schuim)gebak, dranken, sauzen en desserts. We streven ernaar om, na deze demo plant, tegen 2022 de eerste grootschalige productielijn draaiende te hebben.”

https://www.suikerunie.nl/toepassingen/voeding/proteine