Alternatieve troonrede van de Nederlandse Diëtisten Vereniging

Alternatieve troonrede van de Nederlandse Diëtisten Vereniging

19 september 2023 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Prinsjesdag valt dit jaar samen met de Dag van de Diëtist. Op deze derde dinsdag van september komt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten met een eigen alternatieve NVD-troonrede. De diëtisten willen de politieke partijen (en de rest van Nederland) overtuigen van het belang van de diëtist met als doel: de diëtist de positie toekennen die ze verdient en daarmee de zorg in Nederland de komende jaren voor iedereen toegankelijk te houden. Ook laten ze zien waar onze – aantoonbare – meerwaarde zit.

In 2023:

  • Telt ons land meer dan één miljoen mensen met diabetes;
  • Hebben anderhalf miljoen mensen een hart- of vaataandoening;
  • Heeft 15% van de mensen ouder dan 18 jaar obesitas;
  • Is 10% van de thuiswonende ouderen ondervoed.

Voeding is basis van gezondheid

Zorgwekkende aantallen die de komende jaren alleen maar zullen toenemen. Wat mensen eten of niet eten, wat ze te veel of te weinig binnenkrijgen. Dát is van grote invloed op deze cijfers. Voeding is de basis van leven en gezondheid. Maar ook van ziekte en slechtere kwaliteit van leven.

Zorg betaalbaar houden

Voor iedere euro die we aan een diëtist uitgeven, kunnen we er vier besparen aan zorgkosten. Willen we de zorg betaalbaar houden dan zullen we dus moeten investeren in voedingszorg.

Vorig jaar gaven we meer dan 80 miljard euro uit aan medische en langdurige zorg. Van die 80 miljard ging slechts 0,05% naar de diëtetiek. Een druppel op de gloeiende plaat als je weet dat voedingszorg zwaardere zorg kan voorkomen, verminderen.

Dan zullen diëtisten in de tweede of derde lijn niet langer wegbezuinigd en diëtisten in de eerste lijn niet langer onderbetaald moeten worden. Dan zal de aanspraak op diëtetiek in de basiszorg hoger moeten zijn dan drie uur.

Beste leden van de Staten-Generaal, een beter houdbaar zorgstelsel is wel degelijk mogelijk:

  • Verruim de aanspraak van de diëtist in de basiszorg van 3 naar 12 uur, ook voor kinderen;
  • Indexeer de tarieven in de eerste lijn;
  • Investeer in meer diëtisten in ziekenhuizen en instellingen en nodig hen uit aan de beleidstafel;
  • Geef prioriteit aan het terugdringen van administratieve lasten voor diëtisten;
  • Stimuleer innovatie binnen de diëtetiek op het gebied van kwaliteit en digitale zorg.

Zoals onze Koning de troonrede zou afsluiten: “Vanuit deze gedachte willen wij samen met u en alle positieve krachten in ons land, blijven werken aan oplossingen voor vandaag en een goede toekomst voor alle inwoners.” Wij staan voor u klaar!

Klik hier voor de video

De hele troonrede lees je hier.


Dit bericht delen: