De rol van voeding bij astmapatiënten

De rol van voeding bij astmapatiënten

4 oktober 2023 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Edith Visser onderzocht het verband tussen voeding en astma. Daarbij vond zij geen duidelijk bewijs dat voeding een risicofactor is voor astma bij volwassenen en evenmin dat voeding de conditie van patiënten met ernstig astma verbetert. Wat zij wél ontdekte is dat lichaamssamenstelling in het algemeen, en dan met name een gezond gewicht met behoud van spiermassa, belangrijk is bij de behandeling van ernstige astma.

Het onderzoek van Visser had als doel inzicht te krijgen in voeding en lichaamssamenstelling bij astma, met aandacht voor klinische uitkomsten en astma-specifieke ontsteking. De bevindingen laten zien dat voeding geen duidelijke risicofactor is voor het ontstaan van astma op volwassen leeftijd en ook niet direct de klinische uitkomsten van patiënten met ernstig astma lijkt te verbeteren. Dit betekent echter niet dat voeding geen rol speelt bij astma. Het kan nog steeds van belang zijn in andere levensfasen of bij bepaalde subtypen van astma. Overigens suggereren de resultaten van het literatuuronderzoek dat interventies met kruidengeneeskunde en omega-3 vetzuren mogelijk nuttig zijn voor bepaalde astma-subtypen, maar meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Spierkracht

Verder speelt voeding een belangrijke rol bij gewichtsbeheersing. Gewichtsverlies verdient meer aandacht in de behandeling van patiënten met astma, vooral bij mensen met matig tot ernstig astma. Daarnaast is behoud van spierfunctie belangrijk. De resultaten toonden aan dat mensen met minder spiermassa een slechtere longfunctie en inspanningscapaciteit hadden. Een lage spierkracht werd in verband gebracht met een slechtere astma-controle, lagere kwaliteit van leven en meer zorggebruik.

Biologicals

Tot slot is onderzocht of nieuwe ontstekingsremmende behandelingen met biologicals invloed hebben op gewichtsverlies en lichaamssamenstelling. Hoewel de effecten op lichaamssamenstelling klein waren, kan het starten van deze behandeling als een kans worden gezien om leefstijlveranderingen te stimuleren en een gezond gewicht te bevorderen. Haar onderzoek is een stap voorwaarts in het begrijpen van deze complexe ziekte en kan bijdragen aan betere behandelingsmogelijkheden voor patiënten met astma.

Diet and body composition in asthma, Associations with clinical outcomes and inflammatory markers
Proefschrift : H.J. (Edith) Visser, MSc, Rijksuniversiteit Groningen


Dit bericht delen: