Biologische voeding is toch gezonder

Biologische voeding is toch gezonder

15 augustus 2014 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Biologische voeding bevat meer anti-oxidanten en minder giftige metalen en pesticiden. Dat concluderen onderzoekers van de Newcastle University op basis van een meta-analysestudie.

Uit de nieuwe meta-analyse blijkt dat biologische voeding een hoger gehalte heeft aan anti-oxidanten dan gangbare voeding. Carlo Leifert, hoogleraar Ecological Agriculture aan de Newcastle University heeft met een groep onderzoekers een meta-analyse gedaan op basis van 343 publicaties.  Volgens Leifert zou een overgang naar biologisch fruit, groente en granen en daarvan afgeleide voedingsmiddelen een extra inname geven die gelijk staat aan een of twee extra porties groente en fruit per dag.
De gemiddelde niveaus van antioxidanten in biologische voeding liggen tussen de 19% (fenolen) en 69% hoger (flavanonen) dan de gehaltes in niet-biologische voeding. De verschillen zijn voor fruit groter dan voor groente. Ook zitten er meer vitamines en mineralen in, zoals 6% meer vitamine C. Aan de andere kant werd juist minder vitamine E aangetroffen.  In gangbare gewassen zit vier keer zoveel residu van pesticiden.

De conclusies van deze meta-analyse zijn in tegenspraak met eerdere onderzoeken. Volgens de onderzoekers komt dat omdat daarbij andere methodologie werd gebruikt. De eerdere meta-analyses waren bovendien gebaseerd op minder studies en data. Inmiddels zijn veel meer data beschikbaar.
Onderzoeker Leifert geeft aan dat het debat over biologische versus niet-biologische voeding al tientallen jaren loopt, maar dat het bewijs van deze studie overweldigend is.
 
Bronnen: EMI.nl, augustus 2014
Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence
of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature
review and meta-analyses, Baranski et al. Britisch Journal of Nutrition, juli 2014


Dit bericht delen: