Boek Eten om niet te vergeten

Boek Eten om niet te vergeten

13 januari 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Lekker koken voor (dementerende) ouderen

Eten is een belangrijke bezigheid voor dementerende ouderen. Veel (dementerende) ouderen zijn overvoed. Terwijl kauwen goed is voor het brein, krijgen ouderen in tehuizen vaak gepureerd voedsel aangeboden. Ook geeft het nuttigen van een maaltijd vaak onrust, omdat de tafel gedekt wordt, mensen heen en weer lopen en de kleuren van servies en tafelkleden kunnen leiden tot te veel prikkels. Een vast ritme in het dagschema biedt houvast en ook het eten van herkenbare gerechten.
Drie studenten van de Universiteit Tilburg hebben in het kader van hun studie het plan opgevat om een boek samen te stellen over voeding bij dementie en gingen daarvoor te rade bij verschillende deskundigen. In het boek staan bijdragen van dr. Anneke van der Plaats, geriater en prof.dr. Philip Scheltens, hoogleraar cognitieve neurologie en directeur van het Alzheimercentrum VUmc Amsterdam. Ook Annita Kok en Alison den Besten,  diëtisten aansloten bij het Diëtisten Verpleeg- en Verzorgingshuizen hebben een bijdrage geleverd en Geert Ameel, kok maakte 25 recepten.
Het boek geeft praktische tips voor voeding van (dementerende) ouderen. Wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen eten en dementie is nog in volle gang. Dit boek kan gezien worden als een aanzet tot discussie. Het is geen wetenschappelijk onderzoek, maar een praktische handleiding om goede maaltijden voor (dementerende) ouderen op tafel te zetten en eten weer tot een gezellig sociaal moment van de dag te maken.
Het is een handig boek voor ouderen zelf en hun verzorgers. Ook voor professionals in instellingen biedt dit boek praktische handvatten voor de voedingszorg aan oudere (dementerende) cliënten. Het geeft inzicht in de werking van de hersenen van mensen die dementerend zijn en hoe zij in bepaalde situaties reageren. Daar kan met de voeding die wordt aangeboden op worden ingespeeld. Dit kan leiden tot verbetering van de voedingstoestand en kwaliteit van leven van deze ouderen.
Auteurs: Luuk Eliëns, Rachelle Elshout, Iris de Groot
Prijs: € 14,95  Uitgeverij Kosmos.


Dit bericht delen: