Peervormig lichaam beschermt minder tegen metabool syndroom dan gedacht

Peervormig lichaam beschermt minder tegen metabool syndroom dan gedacht

15 januari 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Lang werd gedacht dat mensen met een appelvormig figuur meer kans hebben op hartaandoeningen en diabetes, omdat het vet zich vooral concentreert rond de buikholte. Nu
Concluderen onderzoekers van het UC Davis Health System dat vet op heupen niet beter beschermt tegen deze welvaartsziekten. Het onderzoek is gepubliceerd op de website van The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

De onderzoekers ontdekten dat het vet op de billen, ook wel gluteaal vetweefsel genoemd, een abnormaal gehalte aan chemerin en omentin-1 afscheidt. Dit zijn volgens de onderzoekers eiwitten die kunnen leiden tot ontstekingen en insulineresistentie bij mensen in een beginstadium van het metabool syndroom. Binnen het metabool syndroom vallen vijf gezondheidsklachten die bijdragen aan de ontwikkeling van onder andere hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2.
“Buikvet wordt al heel lang gezien als het meest schadelijk voor de gezondheid, terwijl gluteaal vet in de billen net zou beschermen tegen diabetes en hartziekten. Ons onderzoek toont echter aan dat dit een mythe is. Vet in het onderlichaam is allesbehalve onschuldig”, stelt dokter Ishwarlal Jialal van UC Davis. Uitgebreid epidemiologisch onderzoek is nodig om te achterhalen of abnormale levels van deze eiwitten als biomarkers voor het metabool syndroom gezien kunnen worden, aldus Jialal.
 
Bron: Voeding Nu, The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.


Dit bericht delen: