Canada verlaagt advies voor alcohol naar maximaal twee drankjes per week

Canada verlaagt advies voor alcohol naar maximaal twee drankjes per week

20 januari 2023 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

20 januari 2023

Canada heeft de richtlijn voor de consumptie van alcoholische dranken aangescherpt. Het advies is om maximaal 1 tot 2 drankjes per week te gebruiken, dat was maximaal twee per dag. Dit is advies is gebaseerd op voortschrijdend inzicht naar aanleiding van eerdere richtlijnen die in 2011 verschenen, aldus het Canadian Centre on Substance Abuse en Addiction (CCSA).

Elk jaar sterven in Canada naar schatting 18 duizend mensen door alcoholgebruik, van wie zevenduizend aan een alcoholgerelateerde vorm van kanker. De helft van deze mensen had zich aan de richtlijn gehouden die sinds 2011 gold.

Ruim twintig wetenschappers namen twee jaar lang 6.000 onderzoeken door om de schadelijkheid van alcohol te bestuderen. Zij keken naar gezondheidsrisico voor kanker, hartaandoeningen en beroertes en legden hun aanbevelingen vast in de richtlijn Canada’s Guidance on Alcohol and Health. Zij zagen een sterk verband tussen alcoholgebruik en bepaalde vormen van kanker.

1-2 drankjes per week

In de nieuwe richtlijn wordt niet meer gesproken van een limiet maar van een spectrum. Geen alcohol betekent geen gezondheidsrisico. Eén of twee drankjes per week betekent een laag risico. Drie tot zes drankjes per week geeft een gematigd risico, en zeven drankjes of meer geeft een hoog risico. In de nieuwe Canadese richtlijn wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen. Bij de inname van kleine hoeveelheden alcohol is het risico op gezondheidsproblemen voor beide geslachten vrijwel gelijk, maar bij meer dan 6 consumpties per week hebben vrouwen meer risico’s dan mannen. Wie zwanger is of wil worden kan beter helemaal geen alcohol te gebruiken. En ook bij het geven van borstvoeding is geen alcohol de meest veilige keuze, stelt de Canadese richtlijn.

Ter vergelijking met Nederland; het Voedingscentrum adviseert om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Meer drinken dan 1 glas per dag geeft meer kans op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Voor en tijdens zwangerschap en lactatie is het advies om geen alcohol te drinken.

Waarschuwingslabels

De schrijvers van de Canadese richtlijn roepen op om alcohol net als sigaretten te voorzien van waarschuwingslabels. Op het etiket zou de hoeveelheid alcohol in standaardeenheden moeten staan, wat de richtlijnen zijn en wat de risico’s zijn van te veel drinken.

Bronnen: Volkskrant en Foodlog,


Dit bericht delen: