Wat eten we… morgen? Tentoonstelling in ARTIS Groote Museum

Wat eten we… morgen? Tentoonstelling in ARTIS Groote Museum

3 februari 2023 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

In het ARTIS-Groote Museum is vanaf 2 februari 2023 een nieuwe installatie over het eten van de toekomst te zien. In de installatie krijgen bezoekers verschillende inzichten over het bereiden, consumeren en produceren van voedsel. Het Groote Museum, dat vorig jaar mei opende, laat bezoekers met andere ogen naar zichzelf en de wereld kijken.


Karlien Pijnenborg (hoofd Groote Museum): ‘We willen in het Groote Museum laten voelen dat je als mens onderdeel bent van de natuur. Experts op het gebied van voeding en bekende chef-koks maken de verbinding tussen alles wat leeft heel toegankelijk en brengen oplossingen dichtbij. Door wat je eet heb je dagelijks de kans om een duurzame keuze te maken. Hopelijk inspireert de installatie onze bezoekers in het maken van keuzes en verrijkt het hun kennis over de toekomst van voedselproductie.’


Maak het verschil met je vork


De installatie is onderdeel van de zone ‘Goede grond, goed gezond’ in het Groote Museum. Eén van de schermen in de nieuwe installatie gaat over het menu van de toekomst. Wat eten onze kleinkinderen? Hoe koken we voor een gezonde planeet? Vijf bekende chef-koks laten zien hoe ze met lokale en seizoensgebonden producten ook een cultureel divers en gezond gerecht op tafel zetten. ‘Met je vork kan je het makkelijkst beslissen en het grootste verschil maken’, zegt Nadia Zerouali één van de chefs.


Ter land, ter zee en uit het lab


In een ander scherm komen experts aan het woord over verantwoorde manieren van voedselproductie. Marien ecoloog Reinier Nauta, verbonden aan de Wageningen Universiteit, vraagt zich af waarom we maar een derde van de aardoppervlakte gebruiken om voedsel te produceren. Hij vertelt over duurzame oplossingen uit de zee. Joszi Smeets, artistiek directeur van Food Hub, legt uit hoe regeneratieve landbouw de biodiversiteit vermeerdert. In tegenstelling tot andere levende wezens zijn wij de enigen die aan landbouw doen. Food designer Chloé Rutzerveld ontwerpt toekomstscenario’s voor nieuwe manieren van voedselproductie en consumptie, zij stelt: ‘Alles wat wij vandaag eten bestaat dankzij technologie en wetenschap.’


Het museum van grote vragen


Het Groote Museum heeft 12 zones waarin een lichaamsdeel, zoals het hart, de ogen of de hersenen, het vertrekpunt is voor een ontdekkingstocht waarin overeenkomsten met planten en dieren worden ervaren. De bezoeker beweegt, observeert, ruikt, luistert, voelt en proeft via installaties, kunst, animaties, films, foto’s, geluid, collectiestukken en verhalen.
In de Oostzaal kan de bezoeker samen met medewerkers ‘grote vragen’ onderzoeken tijdens dagelijkse activiteiten, die de komende tijd ook gaan over het onderwerp voedsel. In de Samenkomsten ‘Wat gaan mijn (achter)kleinkinderen eten’ worden deelnemers zich bewust van de snelle ontwikkelingen rondom eten. Twee keer per maand behandelen experts voor de serie Grote Denkers vanuit hun eigen vakgebied grote vraagstukken over de toekomst van de aarde. Zo spreekt Reinier Nauta op dinsdag 7 februari over hoe de zee ons kan blijven voeden. Op dinsdag 21 februari onderzoekt food designer Chloé Rutzerveld hoe technologie kan helpen het voedsel van de toekomst te creëren. Joszi Smeets onderzoekt op zondag 12 maart tijdens Groote Museum vraagt samen met het publiek de mogelijkheden van duurzame landbouw in de toekomst.
Deelnemende chef-koks en experts installatie: Chloé Rutzerveld (future food designer), Reinier Nauta (onderzoeker zeewier en duurzame voedselproductie uit zee), Joszi Smeets (medeoprichter en artistiek directeur Food Hub), Tosao van Coevorden (chef-kok restaurant De Japanner), Nadia Zerouali (eigenaar Couscousbar, kookboekenschrijfster o.a. Arabia en Melk & Dadels en presentatrice BinnensteBuiten), Mas van Putten & Carl Lemette (kookboekenschrijvers Asian Soulfood en Jiwa en chef-koks ‘De Vrouw met de Baard’), Iwan Driessen (chef-kok restaurant Rijsel en Scheepskameel) en Fernando Daniel Paez Magro (fotograaf en chef-kok Apollonia).

Bron: nieuwsbericht ARTIS, 2 februari 2023


Dit bericht delen: