Corien Maljaars ontvangt de DNO-award voor haar project  Zwangerschapsdiabetes & dagelijkse kost.

Corien Maljaars ontvangt de DNO-award voor haar project Zwangerschapsdiabetes & dagelijkse kost.

30 november 2017 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Tijdens het jubileumsymposium van Diabetes Nutrition Organisation (DNO) op 24 november kreeg Corien Maljaars, diëtist en tekstschrijver, de prijs uitgereikt voor haar project ‘Zwangerschapsdiabetes & dagelijkse kost’. Collega-diëtisten kozen dit uit drie genomineerde projecten als ‘beste idee ter verbetering van de voedingszorg voor mensen met (een hoog risico op) diabetes’.

Het project bestaat uit animatievideo’s waarin de voedingsadviezen voor  vrouwen met zwangerschapsdiabetes worden weergeven.  Zwangere vrouwen kunnen de video’s op hun eigen telefoon, tablet of pc bekijken voordat zij naar de diëtist gaan (en de vaak onvermijdelijke wachttijd minder stressvol overbruggen) of na het bezoek aan de diëtist, om de adviezen nog eens rustig opnieuw te bekijken.  Blended care: e-health in combinatie met persoonlijk advies door de diëtist. Met de geldprijs kan Corien voice-overs in  het Turks en Arabisch laten maken en de animatievideo’s verder gaan professionaliseren en uitrollen, zodat de kwaliteit van de voedingszorg voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes (GDM) nog beter wordt.

Op Werelddiabetesdag (14 november) presenteerde International Diabetes Federation (IDF) dat 1 op de 7 zwangere vrouwen GDM heeft, en dat bijna de helft van de vrouwen met GDM binnen enkele jaren na de bevalling diabetes type 2 ontwikkelt. Corien wil met haar project bijdragen aan educatie en zelfmanagement van deze vrouwen. Met aanpassingen van hun voeding kunnen zij immers gezondheidswinst boeken.

Corien Maljaars is diëtist, schrijver en uitgever van het boek ‘Diabetes en dagelijkse kost’. In het kader van het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD) was zij projectleider voor de Zorgwijzer Diabetes type 1 (volwassenen) en Zorgwijzer Diabetes en zwangerschap. 

Hier staat een link naar DNO-nieuws, waarin wordt aangekondigd dat DNO op non-actief gaat. Jammer dat zo’n belangrijk netwerk te weinig mankracht heeft om op de ingeslagen weg door te gaan.


Dit bericht delen: