Gezonde levensstijl vermindert risico op de ziekte van Alzheimer

Gezonde levensstijl vermindert risico op de ziekte van Alzheimer

22 augustus 2016 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Een gezonde voeding, regelmatig bewegen en een normale BMI kan het risico op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer verlagen. Wetenschappers hebben een link gelegd tussen het ophopen van bepaalde proteïnes en het ontstaan van Alzheimer.

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Californië Los Angeles (UCLA), die werd gepubliceerd in het American Journal of Geriatric Psychiatry. De gezonde levensstijl vermindert de ophoping van proteïnes die worden gelinkt aan het ontstaan van de ziekte.
Voor het onderzoek ondergingen 44 volwassenen tussen de 40 en 85 jaar (gemiddelde leeftijd 62,6) met lichte geheugenproblemen, maar geen dementie, een PET-scan. Daarnaast werden gegevens over hun gezondheid, BMI en fysieke activiteit verzameld.
De gezonde voeding bestond uit een Meridiaan dieet (rijk aan fruit, groenten, peulvruchten, granen en vis en weinig vlees en melk, en gekenmerkt door een hoge verhouding enkelvoudig onverzadigde tot verzadigde vetten en milde tot matige alcoholconsumptie).
Op hersenscans was te zien dat bij mensen met een gezonde levensstijl de ophoping van amyloïde proteïnes en neurofibrillaire knopen minder was. De opbouw van amyloïde proteïnes in de ruimte tussen de zenuwcellen in de hersenen en de vorming van neurofibrillaire knopen in hersencellen zijn indicatoren voor de conditie van de hersenen. Het vertragen van de samenstelling van deze twee kan de ontwikkeling van Alzheimer op tijd voorkomen, aldus de wetenschappers.

Noodzaak gezonde leefstijl
“Het feit dat we de invloed van levensstijl kunnen detecteren op een moleculair niveau, voor de ontwikkeling van een serieus geheugenprobleem, verbaasde ons”, zegt hoofdauteur David Merrill. “Het toont de noodzaak aan van gezond leven.”
De onderzoekers willen in de toekomst uitzoeken of het verbeteren van het dieet en de fysieke activiteit invloed heeft op cognitieve gezondheid en geheugenverlies.

Diet and exercise can reduce protein build-ups linked to Alzheimer's, study shows


Dit bericht delen: