Wereldmuseum presenteert tentoonstelling Keukengeheimen van Rotterdam

Wereldmuseum presenteert tentoonstelling Keukengeheimen van Rotterdam

5 juli 2016 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Van vrijdag 10 februari tot en met 30 juli 2017 presenteert het Wereldmuseum de tentoonstelling Keukengeheimen van Rotterdam. Een tentoonstelling door Abdelkader Benali & Alexandra Gaba-van Dongen. Er is geen stad waarin zoveel eetculturen samen komen als de Maasstad. Altijd al willen weten waar de oudste recepten ter wereld vandaan komen en wat ze ons vertellen over een maaltijd van 4.000 jaar geleden? Of hoe de tajine op schilderijen uit de Hollandse Gouden Eeuw terecht kwam? Door welke Andalusische filosoof liet de Rotterdamse humanist Erasmus zich inspireren voor zijn boekje over tafelmanieren uit 1530?

De tentoonstelling onthult een rijkdom aan culinaire voorwerpen en verhalen die eetculturen, van de vroegste mens tot nu, in de wereld en de stad, van Indonesië tot Zuid-Amerika, en van Rotterdam tot Almería met elkaar verbinden. Als een bijzondere vertelling presenteert de tentoonstelling de cultuur van het koken, de rol van voedsel in ons bestaan, wereldwijde en Rotterdamse keukengeheimen, de sociale betekenis van het samen eten, oftewel: het verhaal van de menselijke beschaving.

De omgang met voedsel is omgeven met sociale conventies, rituelen, taboes en voorschriften, die voortleven in onze hedendaagse kookcultuur en tafelmanieren. Een van de topstukken van de tentoonstelling is het yamhuis, afkomstig van de Trobriand-eilanden (Papoea Nieuw-Guinea), een speciale voorraadkast voor de ceremoniële verdeling van de oogst van de yam, een eetbare wortelknol.
 Volgens de befaamde antropoloog Claude Lévi-Strauss transformeert de mens van natuur naar cultuur op het moment dat hij voedsel begint te koken. Eeuwenoude handels- en specerijenroutes brengen in kaart hoe culturen met elkaar in contact zijn gekomen en culinaire innovaties teweeg hebben gebracht. Vincent van Gogh schilderde aardappeleters, maar waar komt de aardappel eigenlijk oorspronkelijk vandaan?

Gastconservator Abdelkader Benali en conservator Alexandra Gaba-van Dongen presenteren de culinaire collectie van het Wereldmuseum in Keukengeheimen van Rotterdam in samenwerking met Verhalenhuis Belvédère. Voor deze tentoonstelling wordt de museumverzameling aangevuld met een aantal bruiklenen, zoals voorwerpen, kookboeken en kunstwerken, afkomstig van andere Rotterdamse museale en archeologische collecties, de Rijksuniversiteit Leiden (Faculteit Archeologie), Universiteit van Amsterdam (Bijzondere Collecties) en werkt het Wereldmuseum samen met Yale University (Yale Babylonian Collection), New Haven, CT, Verenigde Staten.

Aan de hand van oeroude recepten, universele keukengeheimen, de allernieuwste culinaire trends, haute cuisine en street food kun je in de museumkeuken speciale workshops volgen. Zo leer je meer over de herkomst van specerijen en gezonde maaltijden, en kun je met je buurvrouw eigen keukengeheimen delen. Een bijzonder educatief programma leidt kinderen door de tentoonstelling, onder een pakkend motto: zien eten, doet eten!
 
Marokkaanse couscous, Ethiopische injera, Surinaamse pom, Franse choucroute of Hollandse hutspot: het Wereldmuseum nodigt alle Rotterdammers uit om met Abdelkader Benali op wereldreis te gaan.
 
http://www.wereldmuseum.nl


Dit bericht delen: