Grootouders hebben negatieve invloed op gezondheid kind

Grootouders hebben negatieve invloed op gezondheid kind

16 november 2017 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Grootouders zijn vaak geneigd om hun kleinkinderen te verwennen, wat gevolgen heeft voor het gewicht en het voedingspatroon van kinderen.

Onderzoekers van de universiteit van Glasgow bekeken 56 eerder gehouden studies uit achttien verschillende landen die het gedrag van grootouders naar hun kleinkinderen toe onderzochten. Ze wilden weten in hoeverre grootouders invloed hadden op risicofactoren die de kans op kanker vergroten. Zij richtten zich op drie onderwerpen: de invloed van grootouders op het voedingspatroon en gewicht van de kinderen, de fysieke activiteiten die ze samen ondernamen en in hoeverre de grootouders rookten in het bijzijn van hun kleinkinderen.
Op zowel het voedingspatroon als het gewicht van de kinderen bleken de grootouders een negatieve invloed te hebben. Volgens de ouders van de kinderen wordt dit veroorzaakt doordat grootouders zich gedwongen voelen om hun kleinkinderen te verwennen met snacks die veel suiker en/of vet bevatten. Ook zouden ze vaak niet op de hoogte zijn van de kenmerken van een gezond eetpatroon. De ouders zouden vaak niets hiervan durven zeggen, omdat ze bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de oppashulp die zij van hun eigen ouders krijgen.

Roken en bewegen
Uit meerdere onderzoeken blijkt ook dat grootouders weleens roken in het bijzijn van hun kleinkinderen, ook wanneer hen gevraagd is dit niet te doen. Volgens hoofdonderzoeker Stephanie Chambers zouden ouders het lastig vinden om dit onderwerp ter sprake te brengen. Ook blijkt uit de meta-analyse dat kinderen vaak te weinig bewegen wanneer zij worden verzorgd door hun grootouders, al komt deze conclusie uit minder onderzoeken naar voren dan de invloed van grootouders op het gewicht van de kinderen.    

Sociaal welzijn
De studies die zijn opgenomen in de beoordeling houden geen rekening met de algemeen positieve rol die grootouders kunnen spelen in het leven van kleinkinderen. Grootouders zijn misschien beter in staat om meer tijd met hun kleinkinderen door te brengen. Dit kan helpen bij het bevorderen van goed sociaal en emotioneel welzijn bij kleinkinderen, en daarom zou elke aanbeveling om de interactie van grootouders met hun kleinkinderen te beperken misplaatst zijn. Het opvoedingsadvies en de ondersteuning daarvan zou zowel grootouders als ouders moeten omvatten, is het advies van de onderzoekers.  De rol van grootouders in de opvoeding van kinderen moet worden erkend.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One Journal.
 


Dit bericht delen: