Herziene voedingsnormen bij borstvoeding
16 december 2024De voedingsnormen voor vitamines en mineralen bij het geven van borstvoeding zijn door de Gezondheidsraad herzien. Voedingsnormen geven aan hoeveel vitamines en mineralen het lichaam nodig heeft om gezond te blijven.
Harmonisatie voedingsnormen in EU
De Gezondheidsraad heeft nieuwe voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor lacterende vrouwen opgesteld. Dit advies is een deeladvies binnen de evaluatie van de Nederlandse voedingsnormen. Harmonisatie van voedingsnormen binnen de Europese Unie is daarbij het streven. Daarom heeft de commissie Voedingsaanbevelingen voor vrouwen die borstvoeding geven en jonge kinderen van de raad geëvalueerd in hoeverre de voedingsnormen van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) overgenomen kunnen worden voor Nederland.
De voedingsnormen gaan uit van het geven van volledige borstvoeding in de eerste 4 tot 6 maanden na de bevalling. Dit is de periode waarin de behoefte van de baby aan voedingsstoffen via de moedermelk het grootst is, en daarmee ook de nutriëntbehoefte van de moeder. De behoefte zal bij het afbouwen van borstvoeding of bij het combineren van borstvoeding met kunstvoeding lager liggen.
Meer melkproducten
De aanbevolen hoeveelheden voor een aantal vitamines en mineralen zijn veranderd. Zo is bijvoorbeeld de norm voor riboflavine (vitamine B2), folaat, ijzer, vitamine C en selenium hoger geworden. Het Voedingscentrum heeft de adviezen vertaald naar de praktijk en adviseert vrouwen die borstvoeding geven om meer zuivel te nemen. Het advies is voortaan om dagelijks 3 tot 4 porties van 150 ml melk en melkproducten te nemen (dus 450 – 600 ml per dag).
Vrouwen die gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf-adviezen bij borstvoeding krijgen voldoende van alle genoemde vitamines en mineralen binnen als zij daarbij ook voor producten kiezen waar veel van deze vitamines en mineralen in zitten.
Bronnen: Gezondheidsraad. Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor lacterende vrouwen. Den Haag: Gezondheidsraad 2024; publicatienr. 2024/16, www.voedingscentrum.nl