Het DiabetesSpel is een slimme tool om kennis over voeding over te brengen

Het DiabetesSpel is een slimme tool om kennis over voeding over te brengen

17 november 2021 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Het DiabetesSpel is een serious game voor mensen met diabetes type 1 en 2 die de leestijl behandeling bij diabetes, ondersteunt. De patiënt speelt door een set van vragen in de vorm van een quiz om alles te leren over voeding bij diabetes. Deze informatie hebben patiënten nodig om hun voeding te kunnen aanpassen. Doordat patiënten actief aan de slag gaan met het spel onthouden zij de informatie beter. En dat is belangrijk, want uit de praktijk weten we dat het slecht gesteld is met de kennis van mensen met diabetes. Het DiabetesSpel helpt betere voedingszorg te leveren, tegen lagere kosten.

Inzicht in kennis en begrip van de patiënt

Het DiabetesSpel is een hulpmiddel die mensen met diabetes leert goed te eten. Het spel is opgebouwd uit levels. De levels behoren tot een voedingsthema. Na elk thema is er een test, om te zien of spelers begrijpen wat ze hebben geleerd. Een rapport met testresultaten kan worden gedeeld met de diëtist en geeft inzicht in het kennis- en begripsniveau van de patiënt.

DiabetesSpel maakt dieetbehandeling effectiever

Diëtisten zien vaak mensen die al jarenlang de ziekte hebben en nog steeds over onvoldoende voedingskennis beschikken. Gebrek aan kennis is één van de barrières die gedragsverandering in de weg staat. Met het DiabetesSpel is het mogelijk dieetkennis te meten en kan de diëtist deze informatie gebruiken om de voedingsadviezen nog beter op de persoon af te stemmen.

De diëtist blijft de aangewezen persoon voor een gepersonaliseerd voedingsadvies. Door het spel leren patiënten de niet-contextafhankelijke informatie die alle patiënten nodig hebben om het voedingsadvies te kunnen uitvoeren buiten het consult om. Het spel is geen vervanging van dieetaanpassingen die verband houden met de individuele situatie van de patiënt. De diëtist maakt het voorbeelddagmenu en geeft suggesties, adviezen, tips en antwoorden op vragen die op de persoonlijke situatie van de patiënt van toepassing zijn.

Voordelen van DiabetesSpel

Diëtisten hoeven geen tijd meer te besteden aan het steeds opnieuw uitleggen van de basisprincipes van het dieet. Patiënten leren door zelfstandig het DiabetesSpel te spelen buiten de consulttijd om. Het spel geeft elke patiënt belangrijke voedingseducatie op basis van de meest recente richtlijnen. Dit levert consistente voedingseducatie door alle verschillende hulpverleners in de zorgketen.

Uniformiteit in de adviezen

Diëtisten lopen er in de praktijk vaak tegen aan dat patiënten verschillende voedingsadviezen krijgen van diverse zorgverleners in de zorgketen. Het niveau van de voedingseducatie is sterk afhankelijk van de vaardigheden en kennis van praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen. Tegenstrijdige adviezen brengen patiënten in verwarring en zijn niet bevorderlijk voor therapietrouw. En niet alleen dat, het betekent ook dat je tijdens het eerste consult veel tijd kwijt bent aan het weerleggen van verkeerde informatie. Door het DiabetesSpel in de ketenzorg te introduceren, heb je een mooie tool in handen om de voedingszorg te standaardiseren en meetbaar te maken.

Het DiabetesSpel geeft mensen met diabetes zelf de regie. “Kennis zorgt ervoor dat je zelfstandig kan besluiten, zegt Louise Witteman – diëtist en founder van RobinHealthGames, “Onze visie is om gebruikers te ondersteunen, door het ontwikkelen van eenvoudig te gebruiken digitale dieethulpmiddelen. Zo kunnen we het leven van mensen met chronische (leefstijl)aandoeningen positief beïnvloeden. Met de games helpen wij patiënten bij het maken van voedingsbeslissingen. Als je parate kennis hebt hoef je niet op te zoeken wat voor jou de beste voedingskeus is.”

Download de app

Het DiabetesSpel kunnen mensen direct op hun telefoon downloaden en spelen, op advies van hun behandelaar, maar ook op eigen initiatief. Een abonnement is verkrijgbaar via de Play Store en App Store of, voor zorgverleners, via de website. Naar keuze kan de patiënt de speel-en testresultaten delen met de zorgverlener. Op basis van de resultaten creëert de zorgverlener een passend behandelprogramma dat inzoomt op de persoonlijke (kennis)behoefte van de patiënt. Het DiabetesSpel helpt betere voedingszorg te leveren, tegen lagere kosten.

Het DiabetesSpel is een product van Robin Health Games. Zij ontwikkelden ook het FosFaatSpel voor mensen met nierziekten. De innovaties van RobinHealthGames zijn erop gericht om behandelingen met voeding en leefstijl effectiever, langduriger, kostenbesparend en leuker te maken.

Bron: Persbericht RobinHealthGames, 16 november 2021


Dit bericht delen: