Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2

Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2

18 november 2021 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

In Nederland hebben ruim een miljoen mensen diabetes type 2. De Gezondheidsraad concludeert in een nieuw rapport dat de Richtlijnen goede voeding ook geschikt zijn voor deze groep. Koolhydraatbeperkte voeding heeft alleen op korte termijn een gunstig effect om af te vallen. Begeleiding door de diëtist is gewenst bij gewichtsvermindering.

Een groot deel van de mensen met diabetes type 2 heeft overgewicht of ernstig overgewicht. Afvallen en een lager gewicht vasthouden is voor hen van belang. Bij het afvallen kunnen de Richtlijnen goede voeding gevolgd worden, als onderdeel van een bredere aanpak, waarbij ook andere leefstijlfactoren zoals voldoende bewegen centraal staan.

Koolhydraatbeperkt

Koolhydraatbeperkte voedingspatronen hebben op korte termijn een gunstig effect op het lichaamsgewicht en de bloedsuikerwaarden, maar na een jaar zijn er geen verschillen meer meetbaar ten opzichte van andere voedingspatronen. Onderzoek op nog langere termijn is er nauwelijks.
Het minderen van ongezonde koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals suikerhoudende dranken en geraffineerde graanproducten, is onderdeel van de Richtlijnen goede voeding. De raad benadrukt het belang daarvan voor mensen met diabetes type 2. Ook benadrukt de raad dat het bij veranderingen in het voedingspatroon, waaronder een eventuele koolhydraatbeperking, belangrijk is dat de inname van essentiële voedingsstoffen niet in het gedrang komt.

Meer plantaardig eten

De Richtlijnen goede voeding bevatten een overkoepelend advies om meer plantaardig en minder dierlijk te eten. Dit is gebaseerd op evaluaties van onderzoeken naar verschillende voedingspatronen, zoals een Mediterraans, DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) en vegetarisch voedingspatroon. Op basis van bestaande voedingsrichtlijnen voor mensen met diabetes type 2 concludeert de commissie dat dit overkoepelende advies ook geldt voor mensen met diabetes type 2.

Diëtist

Voor mensen met diabetes type 2 die hun energie-inname willen verlagen is het aan te raden dit onder begeleiding van een diëtist te doen. Deze kan waarborgen dat de Richtlijnen goede voeding in acht worden genomen bij het samenstellen van het voedingspatroon en dat het voedingspatroon voldoende in belangrijke voedingsstoffen voorziet, ook wanneer er voorkeur is de energie-inname te verlagen met een koolhydraatbeperking.

Meer bewegen

De commissie benadrukt dat ook andere leefstijlfactoren, zoals lichaamsbeweging, van belang zijn voor mensen met diabetes type 2. Bij de behandeling van diabetes type 2 dienen de Richtlijnen goede voeding dan ook onderdeel uit te maken van bredere interventies, waarbij ook andere leefstijlfactoren centraal staan.


Bron: Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2, Nr. 2021/41, Den Haag, 16 november 2021


Dit bericht delen: