Hogere inname kalium beschermt bloedvaten en nieren

Hogere inname kalium beschermt bloedvaten en nieren

6 februari 2019 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Een hogere inname van kalium lijkt het risico op een te hoge bloeddruk en chronische nierschade te verminderen. Een lage inname van natrium kan de kans op een beroerte verhogen. Dat concludeert Lyanne Kieneker in haar onderzoek aan de Universiteit Groningen.

Wereldwijd is er een toename van het aantal patiënten met hart- en vaatziekten en chronische nierschade. Eerdere onderzoeken laten zien dat een lage natriuminname en een hoge kaliuminname belangrijk kunnen zijn voor het voorkomen hiervan. Maar doordat onderzoeken hiernaar vaak onnauwkeurige meetmethodes gebruiken voor het meten van de natrium- en kaliuminname, is het bewijs voor het effect van natrium en kalium niet duidelijk. Kieneker gebruikte een nauwkeurige meetmethode, namelijk 24-uurs urineverzamelingen.

Lage natriuminname
Kieneker toont aan dat een lage inname van natrium de kans op een beroerte kan verhogen. Ze vindt geen bewijs dat een hoge inname van natrium de kans op een beroerte verhoogt. Dit zou mogelijk verklaard kunnen worden door de relatief lage natriuminname van de onderzochte studiegroep. Verder kon Kieneker niet aantonen dat het verlagen van de natriuminname de kans op chronische nierschade vermindert.

Hogere kaliuminname
Een hogere kaliumconsumptie lijkt een veelbelovende benadering voor het voorkomen van een te hoge bloeddruk en chronische nierschade. Bovendien kan het bij niertransplantatiepatiënten de kans op het falen van het transplantaat en voortijdige sterven na de transplantatie verlagen. Kieneker kon geen direct bewijs vinden dat een hoge kaliuminname ook beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Lyanne Kieneker (1989) studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.  Haar onderzoek voerde ze uit bij de afdeling Interne Geneeskunde van het UMCG, waar zij momenteel werkzaam is al postdoctoraal onderzoeker bij de onderafdeling Nefrologie. Het onderzoek werd gefinancierd door het UMCG en het Top Institute Food and Nutrition. De titel van het proefschrift luidt: Sodium and potassium intake as determinants of cardiovascular and renal health.

Proefschrift


Dit bericht delen: