Informeer je arts of apotheker als je een kruidenproduct en een medicijn gebruikt

Informeer je arts of apotheker als je een kruidenproduct en een medicijn gebruikt

1 augustus 2019 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) start een campagne over de wisselwerking tussen medicijnen en kruidenproducten. In de campagne wordt aandacht gevraagd voor het gebruik van medicijnen in combinatie met veel gebruikte kruidenproducten. Het doel is om medicijngebruikers en zorgverleners bewust te maken dat kruiden invloed kunnen hebben op de werking van (andere) medicijnen.

Veel mensen ervaren de positieve effecten van kruidenproducten, maar weten niet dat de combinatie van kruiden en medicijnen soms ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Met onder andere nieuwe toegankelijke informatie op de website en een animatievideo over de wisselwerking met kruiden, wil het CBG het bewustzijn vergroten over de risico’s.

Wisselwerking

Een wisselwerking kan ervoor zorgen dat een medicijn beter of slechter worden opgenomen of afgebroken in het lichaam. Zo krijgt iemand misschien te veel of juist te weinig binnen van het medicijn. Daarnaast kunnen kruidenproducten en medicijnen elkaars werking versterken. Dan kan iemand eerder last krijgen van bijwerkingen.

In sommige gevallen kan een wisselwerking met een (ander) medicijn ernstige gevolgen hebben. Zo kan Sint-Janskruid bijvoorbeeld ervoor zorgen dat medicijnen tegen kanker minder effect hebben.

Kruiden die in de keuken worden gebruikt bij het klaarmaken van voedsel hebben geen invloed op medicijnen, maar wel als deze kruiden in hoge concentraties worden gebruikt, zoals in een capsule.

Kruidengeneesmiddelen

Kruidenproducten zijn in Nederland beschikbaar als kruidengeneesmiddel en als kruidensupplement. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 10% van de mannen, 17% van de vrouwen en 13% van de kinderen kruidensupplementen gebruikt. Het CBG beoordeelt de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van kruidengeneesmiddelen. Kruidensupplementen worden niet beoordeeld door het CBG en vallen onder de warenwet.

Tien veelgebruikte kruidenproducten

Het CBG deed, volgend op het eerdere onderzoek van het RIVM, onderzoek naar de wisselwerking tussen de 10 kruiden en diverse medicatie, variërend van maagzuurremmers tot hartmedicatie. Op basis hiervan is informatie over de 10 veelgebruikte kruidenproducten opgesteld.  Dit zijn: Amerikaanse ginseng, danshen (rode salie), geelwortel (kurkuma), Japanse notenboom (ginkgo),groene thee, knoflook, mariadistel, Sint-Janskruid, valeriaan en rode zonnehoed. In de toekomst zal het CBG de lijst uitbreiden met nog meer kruiden.

Video

Nieuwsbericht CBG 06-07-2019


Dit bericht delen: