Probiotische zuivel verbetert stoelgangproblemen bij ouderen

Probiotische zuivel verbetert stoelgangproblemen bij ouderen

1 augustus 2019 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Veranderingen in de darmmicrobiota kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid en het welbevinden van ouderen. Met name in verzorgings- en verpleeghuizen komen stoelgangproblemen veel voor. Meestal worden er aanpassingen in de voeding gedaan en laxeermiddelen voorgeschreven. Een studie in een Nederlands verpleeghuis laat zien wat er met probiotica mogelijk is.  

Veranderingen in de darmmicrobiota op oudere leeftijd kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid en het welbevinden. Met name in verzorgings- en verpleeghuizen krijgen veel ouderen te maken met stoelgangproblemen. Door het voorschrijven van geneesmiddelen of het aanpassen van de voeding wordt geprobeerd de stoelgang te normaliseren. Omdat het in de praktijk vaak lastig is om de voedingsinname voor kwetsbare ouderen te optimaliseren qua vocht- en vezelinname en geneesmiddelen niet altijd effectief zijn of bijwerkingen geven, wordt onderzocht of de toediening van probiotica op dit vlak verlichting kan geven.

Het effect van probiotische zuiveldrank op de stoelgang van ouderen is onderzocht. In een open studie is gedurende drie weken het ontlastingspatroon van kwetsbare ouderen (leeftijd 74-99 jaar) in een verpleeghuis gevolgd en geclassificeerd volgens de ‘Bristol Stool Chart’. De nulmeting werd gevolgd door een interventieperiode van zes weken waarbij de bewoners elke dag een flesje met 65 ml gefermenteerde zuiveldrank (met minimaal 6.5 miljard Lactobacillus casei Shirota bacteriën) dronken. Er waren geen veranderingen in voeding en medicatie en de bewoners gingen onder begeleiding naar het toilet zodat de verpleging de ontlasting kon registreren volgens de Bristol Stool Chart.

Resultaten: Na zes weken interventie bleek de consistentie van de ontlasting van de deelnemers significant verbeterd ten opzichte van de nulmeting. Er waren minder obstipatie- en diarree stoelgangstypes waargenomen en meer stoelgangen van het ideale stoelgangtype.

Bron: nieuwsbericht Science for Health, 15-07-2019

Van den Nieuwboer et al. (2015) Beneficial Microbes, 2015; 6(4): 397-403

Animatiefilmpje over het effect van probiotische zuivel op de stoelgang van ouderen


Dit bericht delen: