Interactie natrium, eiwitten en lichaamssamenstelling beïnvloedt sterfterisico

Interactie natrium, eiwitten en lichaamssamenstelling beïnvloedt sterfterisico

3 februari 2025 0 Door Majorie Former
Dit bericht delen:

In zijn proefschrift Sodium & Health: Beyond Blood Pressure onderstreept Niek Hessels (Rijksuniversiteit Groningen) het belang van gepersonaliseerd voedingsadvies dat rekening houdt met de gecombineerde effecten van natrium, eiwitten en lichaamssamenstelling om de gezondheid te verbeteren en sterfterisico’s te verlagen. Zijn onderzoek werpt nieuw licht op de U-vormige relatie tussen natriuminname en sterfte. Zowel een lage als en hoge natriuminname verhoogt het sterfterisico.

Volumeregulatie


Het proefschrift onthult dat de rol van natrium in het lichaam verder reikt dan alleen de invloed op de bloeddruk. De natriumspiegels in het bloed zijn nauw verbonden met het extracellulaire vochtvolume (ECFV), een cruciaal aspect van hydratatie en zoutbalans, onafhankelijk van de bloeddruk. Hoewel deze bevindingen ons begrip van de fysiologische effecten van natrium verdiepen, is er meer onderzoek nodig voordat bloednatriumspiegels als gepersonaliseerde gezondheidsindicatoren kunnen worden gebruikt. Opkomende technieken, zoals nieuwe ECFV (Extracellulair Vochtvolume) metingen, kunnen in de toekomst helpen om gezondheidsadviezen op maat te maken.

Natrium en eiwitten


Het proefschrift toont ook aan dat het verhoogde sterfterisico bij een lage natriuminname niet uitsluitend aan natrium zelf ligt. Dit risico is sterk gekoppeld aan een lage eiwitinname, wat vaak wijst op een slechte voedingsstatus. Daarentegen wordt een gelijktijdig hoge eiwitinname geassocieerd met een lager sterfterisico. Opvallend is dat 10% van de mensen, met name ouderen, minder eiwitten binnenkrijgt dan aanbevolen.
Tot slot benadrukt de onderzoeker dat mensen met een lage spiermassa en een lage eiwitinname het hoogste sterfterisico lopen. Lichaamssamenstelling, met name spiermassa, voorspelt sterfterisico’s beter dan BMI.

Gepersonaliseerd voedingsadvies


Deze bevindingen pleiten voor gepersonaliseerd voedingsadvies dat rekening houdt met de gecombineerde effecten van natrium, eiwitten en lichaamssamenstelling om de gezondheid te verbeteren en sterfterisico’s te verlagen. Dit onderstreept de noodzaak om verder te gaan dan generieke voedingsaanbevelingen.

door Marlinde Venema


Bronnen:
Nieuwsbericht website RUG
https://www.rug.nl/about-ug/latest-news/events/promoties/?hfId=123932
https://research.rug.nl/en/publications/sodium-amp-health-beyond-blood-pressure


Dit bericht delen: