Kinderen die helpen met koken eten meer groenten

Kinderen die helpen met koken eten meer groenten

1 mei 2014 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen

die helpen bij het bereiden van hun eigen maaltijd eten beduidend meer groenten dan degenen die niet betrokken zijn bij het koken. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het tijdschrift Appetite.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Nestle Research Center in Lausanne, vergeleek wat kozen om te eten wanneer ze hielpen met het koken van hun eigen maaltijd met wat ze consumeerden wanneer ze dat niet deden. “Wij vonden dat kinderen die in de keuken waren en samen met een ouder kookten, meer alles van hun maaltijd aten en een aanzienlijk grotere hoeveelheid groenten”, zegt voedingsdeskundige dr. Klazine van der Horst, die leiding gaf aan het team van wetenschappers. “De resultaten suggereren dat het betrekken van kinderen bij de voedselbereiding kan helpen bij het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten en verhoging van de consumptie van plantaardige producten.”
 
Zevenenveertig ouders, vergezeld van een zoon of dochter in de leeftijd tussen zes en tien jaar oud, werden gevraagd om een ​​maaltijd te bereiden met verschillende ingrediënten, waaronder gepaneerde kip, salade, bloemkool en pasta. De helft van de in het experiment was betrokken bij het maken van de maaltijd,  het samenstellen van de salade en het helpen van hun ouders. De andere kinderen speelden terwijl hun moeder of vader de maaltijd alleen bereidde. De kinderen die met een ouder hadden gekookt aten bijna 76% meer salade en 27% meer kip en consumeerden in het algemeen 24% meer calorieën.
 
De studie toont ook aan dat een positief gevoel krijgen als zij helpen bij het bereiden van een ​​maaltijd. Ze zijn trots op zichzelf. Voedingsdeskundigen betrokken bij de studie zeggen, dat het kan nuttig zijn voor zowel de ouders als de kinderen om samen te koken. Niet alleen vanwege de effecten op voedselinname, maar ook omdat beide ouders en kinderen de tijd waarderen die ze samen doorbrengen.
 
Er is ook een correlatie tussen de totale lengte van de tijd die besteed is aan de voorbereiding van de maaltijd en de tijd besteed aan het eten, evenals het plezier in eten. Dit suggereert dat kinderen die veel tijd in de keuken doorbrengen ook langer aan tafel zitten en meer van het eten genieten.
 
Hieruit kan geconcludeerd worden dat als ouders kinderen meer betrekken bij de bereiding van maaltijden de inname van met name groenten toeneemt. Samen koken kan bijdragen  aan een gezonder en evenwichtig eetpatroon.

Link naar het artikel.
 


Dit bericht delen