Kinderen zijn minder fit dan hun ouders

Kinderen zijn minder fit dan hun ouders

25 november 2013 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Over de hele wereld zijn kinderen ongeveer 15 procent minder fit dan hun ouders waren toen ze nog jong waren.
Vijftig wereldwijde onderzoeken maken duidelijk hoe het uithoudingsvermogen van de jeugd zich heeft ontwikkeld tussen 1964 en 2010. In de Verenigde Staten daalde het cardiovasculaire uithoudingsvermogen van kinderen ongeveer 6 procent per decennium tussen 1970 en 2000.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of South Australia's School of Health Sciences.  Onderzoeker Grant Tomkinson presenteerde de resultaten van zijn onderzoek tijdens de Scientific Sessions van de American Heart Association. De onderzoekers analyseerden 50 studies naar fitness tussen 1964 en 2010 onder meer dan 25 miljoen kinderen in de leeftijd van 9-17 jaar in 28 landen. 
 
Mogelijk wijst de afname in fitheid bij kinderen ook op een slechtere gezondheid als ze volwassen zijn. “Als een jong persoon niet fit is, lopen ze een grotere kans om later in het leven hart- en vaatziekten te ontwikkelen”, aldus Grant Tomkinson. “Jonge mensen kunnen op verschillende manieren fit zijn; ze kunnen sterk zijn, flexibel en lenig, maar ze kunnen ook vaardig zijn bijvoorbeeld in tennis. Niet al deze soorten fitheid hangen samen met gezondheid. De gezondste vorm van fit zijn is een goede cardiovasculaire gezondheid. Hardlopen is daar een goed voorbeeld van.”
 
Tegenwoordig doen kinderen gemiddeld 1,5 minuut langer over een mijl hardlopen dan kinderen van 30 jaar geleden. Tomkinson denkt dat de verslechtering samenhangt met verschillende sociale, gedrags-, lichamelijk, en psychologische factoren. 30 tot 60 procent is te verklaren door de toename van lichaamsvet. Hij benadrukt dat kinderen minstens een uur per dag zouden moeten rennen, zwemmen of fietsen, zodat ze ook in de toekomst gezond blijven. 

http://newsroom.heart.org/news/childrens-cardiovascular-fitness-declining-worldwide?preview=5c54


Dit bericht delen: