Koffie kan het risico op verschillende vormen van kanker verminderen

Koffie kan het risico op verschillende vormen van kanker verminderen

15 juli 2020 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

De American Cancer Society (ACS) heeft een nieuwe richtlijn gepubliceerd waarin ook aandacht wordt besteed aan de relatie tussen koffieconsumptie en kanker. De ACS-richtlijn is ontwikkeld door een nationaal panel van deskundigen in kankeronderzoek, preventie, epidemiologie, volksgezondheid en beleid. De nieuwe richtlijn weerspiegelt de meest recente wetenschappelijke gegevens met betrekking tot dieet- en activiteitenpatronen en het risico op kanker.

Koffie kan risico op verschillende vormen van kanker verminderen

De nieuwe richtlijn die 9 juni 2020 is gepubliceerd door de ACS suggereert dat het drinken van koffie kan bijdragen aan het verminderen van het risico op een aantal vormen van kanker, zoals van lever-en-endometriumkanker, kanker van de mond, keelholte en strottenhoofd. Ook kan het drinken van koffie mogelijke vermindering van het risico op huidkanker bij mannen en vrouwen en kwaadaardige melanoom bij vrouwen geven. Koffie kan ook bijdragen aan een verminderd risico op sommige spijsverteringskankers. Deze richtlijn ondersteunt de eerdere conclusies die door het International Agency for Research on Cancer (IARC) zijn gepubliceerd in 2018.

Hete dranken en kanker

Eerdere studies suggereren dat het consumeren van zeer warme dranken, boven de 65 graden Celsius, zoals koffie en/of thee, het risico op slokdarmkanker kan verhogen, en een recente meta-analyse ondersteunde deze conclusie. Het is beter om koffie en andere dranken te consumeren met een lagere temperatuur dan zeer heet.

Mechanismen gunstige effecten van koffie

De mechanismen waardoor koffie gunstige effecten kan hebben op het risico op sommige vormen van kanker, zijn niet helemaal duidelijk. In gebrande koffie worden honderden biologisch actieve verbindingen aangetroffen, waaronder cafeïne, flavonoïden, lignanen en andere polyfenolen. Van deze en andere koffieverbindingen is aangetoond dat ze het energieverbruik verhogen, cellulaire schade remmen, genen reguleren die betrokken zijn bij DNA-herstel, ontstekingsremmende eigenschappen hebben en/of metastase remmen. Koffie beïnvloedt ook de transittijd in de darmen en het levermetabolisme van kankerverwekkende stoffen, en daarom kunnen deze factoren ook bijdragen aan een lager risico op sommige vormen van kanker in het spijsverteringskanaal.

Bron: nieuwsbrief Kenniscentrum Koffie en gezondheid, 14 juli 2020

American Cancer Society Guideline for Diet and Physical Activity for Cancer Prevention


Dit bericht delen: