Koolhydraten mogelijk schadelijker voor de gezondheid dan vetten

Koolhydraten mogelijk schadelijker voor de gezondheid dan vetten

5 september 2017 Uit Door Majorie Former
Dit bericht delen:

Een voedingspatroon dat bestaat uit veel koolhydraten, zou het risico op een beroerte of een vroegtijdige dood vergroten. Tegelijkertijd blijken verzadigde vetten volgens een grootschalige studie gepubliceerd in de The Lancet minder schadelijk dan gedacht.

De studie Prospectieve Urban Rural Epidemiology (PURE) is een grote epidemiologische cohortstudie van personen van 35 tot 70 jaar in achttien landen met een mediane follow-up van 7,4 jaar. Voedingsinname van 135.335 individuen werd geregistreerd aan de hand van gevalideerde vragenlijst over voedselfrequentie. De primaire uitkomsten waren de totale sterfte en de belangrijkste cardiovasculaire gebeurtenissen (fatale hart- en vaatziekten, non-fatale myocardinfarct, beroerte en hartfalen). Secundaire uitkomsten waren alle myocardinfarcten, beroerte, sterfte van hart- en vaatziekten en sterfte van niet-cardiovasculaire ziekte.
De deelnemers gaven informatie over hun sociale- en economische status, levensstijl, medische geschiedenis en hun huidige gezondheid. Ook moesten ze gegevens verstrekken over hun dagelijkse voedingspatroon. Hieruit werd berekend hoeveel calorieën de onderzoekdeelnemers binnenkregen uit vetten, koolhydraten en eiwitten.

Verzadigd vet
Gedurende de onderzoeksperiode (2003-2013) overleden er 5.796 personen. 4.784 deelnemers kregen een (ernstige) hart- en vaatziekte. Uit de resultaten bleek dat personen die veel vet binnenkrijgen (ongeveer 35 procent van hun voedingspatroon bestond uit vet), gemiddeld 23 procent minder risico hebben op een vroegtijdige dood vergeleken met mensen die minder vette producten eten. Het risico op een beroerte zakte met 18 procent.
De hogere verzadigde vetinname was geassocieerd met een lager risico op beroerte. Het totale vet- en verzadigde en onverzadigde vetten waren niet significant geassocieerd met het risico op myocardinfarct of sterfte aan hart- en vaatziekten.

Koolhydraten
Voedingspatronen die voor een groot deel bestaan uit koolhydraten (gemiddeld 77 procent), worden volgens dit onderzoek geassocieerd met een toename van 28 procent op overlijden, vergeleken met koolhydraatarme diëten. Hoge koolhydraten inname was geassocieerd met een hoger risico op totale sterfte, terwijl de totale vet- en andere soorten vet een verband hadden met een lagere totale sterfte. Totaal vet was niet geassocieerd met cardiovasculaire ziekte, myocardinfarct of sterfte van hart- en vaatziekten, terwijl verzadigd vet een omgekeerde associatie met een beroerte had.

De onderzoekers concluderen na dit onderzoek dat gematigde hoeveelheden verzadigd vet, gecombineerd met niet te veel koolhydraten “mogelijk een optimaal voedingspatroon” vormen. Zij menen dat globale dieetrichtlijnen opnieuw beoordeeld moeten worden in het licht van deze bevindingen.
Wel wordt benadrukt dat er niet is gekeken van welke producten de genuttigde voedingsstoffen afkomstig zijn. Ook de invloed van transvetten, die onder meer ontstaan bij het harden van plantaardige oliën en nog schadelijker zouden zijn dan verzadigde vetten, is in dit onderzoek niet meegenomen.


Dit bericht delen: